Pon 3 Jun 2019

Kaj sledi po rdečem maju?

Maj je za nami in po štirih izjemnih mesecih na kapitalskih trgih nam je pretekli mesec prinesel rdečico na borzne trge. 

Rast je bila le nekoliko pretirana in trgi so potrebovali neki vzvod za pričakovani popravek. Spet je za to poskrbel ameriški predsednik Trump, ki je ponovno okrepil pritiske na Kitajsko, kar je seveda zatreslo borzne trge. Denar se je tradicionalno selil v bolj defenzivne naložbe, kot so obveznice, in posledično so donosi ključnih državnih obveznic spet dosegali rekordno nizke ravni. Nemška desetletna državna obveznica je že krepko v negativni donosnosti in praktično nima več »prostora« za nadaljnjo rast, je pa zato zgodba pri ameriški državni obveznici le nekoliko drugačna. Predvsem zaradi razlike v monetarni politiki in višini ključnih obrestnih mer med ameriškim Fedom in evropsko ECB se njihova donosnost giblje na ravneh okoli 2,15 odstotka – v zadnjega pol leta so namreč ameriške obveznice močno porasle, saj je še pred lanskim decembrskim stampedom na borzah donosnost znašala več kot 3,2 odstotka na leto. Skrb zbuja predvsem tempo upadanja donosa, saj se je v manj kot pol leta zmanjšal za celo odstotno točko, kar kaže na močno povečanje negotovosti na kapitalskih trgih. Tako se je še dodatno povečal razmik med donosnostjo 3-mesečne ameriške obveznice v primerjavi z 10-letno (inverzna krivulja), ki je ob koncu tedna znašal že negativnih 20 bazičnih točk – kar je najnižji razpon po letu 2007. Povedano drugače – kratkoročna obveznica prinaša višjo donosnost od dolgoročne obveznice z enakim kreditnim tveganjem. Vseeno je lahko za tak scenarij krivo tudi pričakovanje verjetno dveh do treh znižanj obrestnih mer do konca prihodnjega leta v ZDA – zaradi slabših makroekonomskih podatkov je namreč to že dokaj realen scenarij. To posledično pomeni, da ima ameriška obveznica vseeno še nekaj prostora za nadaljnjo rast in lahko spet doseže nivoje donosnosti, ki so krepko pod 2 odstotka in smo jih nazadnje spremljali leta 2016. Temu scenariju v prid gre zadnji tvit Trumpa, ki je tokrat našel »žrtev« v Mehiki in napovedal carine v višini 5 odstotkov na mehiško blago. Dodatno pa tudi napovedal, da se bodo carine zviševale vse do 25 odstotkov, če Mehika ne bo zajezila vala migrantov proti ameriški meji. Seveda Trumpu niso ostali dolžni niti Kitajci, ki so napovedali povračilne ukrepe proti ZDA na gospodarskem področju. Kratkoročno to seveda lahko še dodatno zatrese že tako občutljive trge, če gledamo z nekoliko daljše perspektive, pa to lahko razumemo bolj kot razkazovanje mišic oziroma pogajalsko taktiko. Njen namen seveda je, da pride čim prej do gospodarskega dogovora med stranema. Taka zaostrovanja pa lahko izkoristimo tudi za poceni dokupovanje delniških pozicij…

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

DNEVNIK, 1. 6. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo