Pon 23 Jan 2012

Kaj nam sporočajo finančni trgi?

Pravijo, da finančni trgi že nekaj mesecev vnaprej napovejo razpletanje gospodarske situacije oziroma predvidijo prihodnjo gospodarsko rast. Od lokalnega dna borznih trgov v oktobru smo videli močno rast ameriških delnic, saj je indeks S&P 500 naredil okoli 20-odstotno donosnost. Takšen donos je posledica boljših makroekonomskih podatkov ter posledica zatišja slabih novic v Evropi. Zasledimo lahko tudi argumente, da ZDA uživajo velik del prilivov denarja s strani globalnih investitorjev, kar simultano poganja tako tečaje delnic in obveznic, vendar bi pri tem druge regije delale slabo. Dogaja se ravno nasprotno. Evropske delnice so denimo rasle skupaj z ameriškimi saj je evropski indeks delnic S&P Europe 350 od oktobrskega dna tudi ustvaril okoli 18-odstotno donosnost.

Zgoraj navedeno bi lahko pomenilo, da trg v prihodnjih mesecih napoveduje boljšo gospodarsko situacijo. Ali to res drži? Manj slabih informacij iz Evrope je kratkoročno povzročilo, da se je fokus investitorjev preusmeril na dobre bilance globalnih podjetij. Likvidnostna injekcija Evropske centralne banke, ki je banke napolnila z skoraj 500 milijard evrov poceni financiranja je povzročila, da banke množično sodelujejo na primarnih avkcijah obveznic. Ker so avkcije obveznic zelo uspešne se ustvarja vtis, da se stvari obračajo na bolje, vendar gre v tem primeru samo za kupovanje časa. Vsebinsko se namreč problemi Evrope še zdaleč niso rešili. Na dvome o močnejšem gospodarstvu Evrope ali ZDA pričajo tudi drugi segmenti finančnih trgov. Močan ameriški dolar v primerjavi z evrom kaže na nadaljevanje skrbi glede razpleta evropske krize. Močan razkorak med donosom varnih in t.i. »high-yield« obveznic priča, da investitorji še niso pripravljeni prevzemati velikih tveganj. Prav tako nizki donosi obveznic najvarnejših držav, ki realno ne pokrivajo niti inflacije še ne kažejo prepričanja, da se gospodarska situacija izboljšuje.

Vse navedeno lahko povzamemo v preprosto razlago gibanja borznih trgov. Trg poganjajo dobri poslovni rezultati, poplava likvidnosti bančnega sistema in predvsem upanje na boljši jutri. Če se kateri od teh elementov zamaje, kar je povsem verjetno, bo upadlo tudi razpoloženje na trgu.

 

Avtor: Sašo Ivanović, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d. o. o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več