Pet 28 Sep 2012

Kaj lahko v prihodnje pričakujemo na bencinski črpalki?

Postanek na bencinski črpalki je glede na rezultate anket različnih slovenskih spletnih strani dogodek, ki nas v povprečju doleti dvakrat mesečno, največ Slovencev tako za žejo jeklenega konjička nameni med 100 in 200 evrov. Obisk servisov je vedno manj priljubljen, saj gredo cene goriv v nebo, kar je posledica visokih cen energentov na svetovnih trgih in povečevanja trošarin, podobno pa velja tudi za kurilno olje, ki ga za potrebe ogrevanja uporablja mnogo različnih uporabnikov. Napovedi večine analitikov so še naprej optimistične in ne pričakujejo večjih padcev cen črnega zlata v bližnji prihodnosti. Zahodno teksaška WTI naj bi se do konca leta gibala v razponu do 93 dolarjev, v prihodnjem letu pa nekoliko pod 100 dolarji za sodček. Severnomorska nafta Brent, ki je prevzela primat ameriški WTI glede obsega trgovanja, naj bi se do konca leta zadrževala okoli trenutne cene 110 dolarjev za sodček, kar je pričakovana cena tudi v letu 2013. Pretekle izkušnje sicer kažejo, da so napovedi analitikov večkrat zmotne, kar je glede na veliko število dejavnikov, ki vplivajo na ceno nafte povsem razumljivo, vseeno pa nam izboljšavo predstavo o prihodnjem gibanju cene. Gospodarska situacija v EU in ZDA res ni najbolj rožnata, vendar pravi gonilnik cene in povpraševanja po nafti prihaja iz Kitajske, Bližnjega vzhoda, Srednje in Južne Amerike ter Jugovzhodne Azije.

Omenjene geografske regije naj bi po napovedih ameriške Agencije za energetiko (EIA) najbolj prispevale k rasti svetovne porabe tekočih goriv. Ta naj bi se v letošnjem letu povečala za 0,8 milijona sodčkov dnevno, v letu 2013 pa za 0,9 milijona. Če poleg dodamo še morebitna krizna žarišča po svetu ter različne ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti in posege centralnih bank, ki praviloma pozitivno vplivajo na cene po blagovnih borzah, je padec cene nafte zaenkrat manj verjeten. Na višino trošarin pa najbolj vpliva splošno stanje javnih financ v državi, ki se kaže preko javnofinančnega primanjkljaja. Seštevek vseh delov enačbe nam ponudi končen rezultat, časi nizkih cen goriv so očitno za nami.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo