Sre 21 Okt 2020

Kaj izid ameriških volitev pomeni za Wall Street?

Čeprav volitve potekajo povsod, je vendarle treba priznati, da so tiste v ZDA drugačne, medijsko zelo opazne in pozorno spremljane v svetu, še zlasti pa v tistih političnih velesilah, kjer poteka boj za svetovni vpliv. Pred kratkim sem nekje prebral, da kdor zmaga na ameriških volitvah, vlada svetu. Najbrž resnica ni daleč.

Kako čas zelo hitro teče, se najbolje zavemo prav ob ameriških volitvah. Še vedno imamo pred očmi neusmiljeni boj med izkušeno demokratsko političarko Hillary Clinton in »neizkušenim« republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom. Finančni trgi so si želeli za predsednico Clintonovo, kar so z njeno prednostjo med volilno kampanjo tudi potrjevali z rastjo. Ko je v nekem obdobju pridobil Trump, so se pošteno stresli navzdol. Vse, kar se je pozneje dogajalo na delniških trgih po dejanski zmagi Trumpa, gre v zgodovino. V zgodovino pa gre tudi zmota finančnih trgov. Resnici na ljubo pa tega, kaj bi bilo in kako bi bilo v primeru zmage Clintonove, ne bomo izvedeli nikoli.

Pričakovanja na finančnih trgih so vedno precej podvržena statistiki in verjetno tudi v tem primeru ni bilo drugače. To nam nazorno prikazuje tudi statistika povojnih volitev in donosov delniških trgov:

Tabela prikazuje donosnosti delniškega indeksa S & P 500 v celotnem štiriletnem mandatu posamezne stranke v obdobju po drugi svetovni vojni. Če bi se ozrli bolj na novejšo zgodovino od obdobja pikakom balona (tehnološkega balona na prelomu tisočletja), so bile delnice nesporno bolj donosne med predsedovanjem demokratskih kandidatov. S tem bi lahko pojasnili tudi naklonjenost delniških trgov demokratski kandidatki na zadnjih volitvah leta 2016.

Donos delniškega trga v obdobju predsedovanja Trumpa je pokazal na omejeno moč statistike v novejšem času, saj se je svet v obdobju po veliki recesiji (2007–2009) močno spremenil. Bolj kot kdaj prej v zgodovini so v ospredje s svojo neomejeno močjo stopile centralne banke. Da ne bo pomote, vloga ameriškega predsednika ostaja pomembna, vendar si mora svojo pomembnost pri vplivu na gospodarstvo in finančne trge deliti z ameriško centralno banko (Fed). Fed je svojo moč in odzivnost spet pokazal v letošnji koronarecesiji.

Iz tega sledi, da so vsakršno napovedovanje izida tokratnih volitev in tudi opredelitve, kateri kandidat bo boljši, skorajda brez pomena. Lahko smo prepričani, da je obema kandidatoma in strankama pomembno močno ameriško gospodarstvo. Pri tem bosta oba potrebovala izdatno pomoč centralne banke. Razlike v pogledu na ideološke teme, ki razdvajajo obe stranki so, vendar najbrž ne bodo v ospredju. V zunanji politiki, predvsem do Kitajske, ni pričakovati sprememb, morda se bo v primeru zmage demokratskega kandidata spremenila retorika, ki je včasih tudi pot do uspeha. Vsekakor pa bo v odnosih med tema državama ta predsedniški mandat prelomen.

Kako v Triglav Skladih pripravljamo portfelje na ta »negotov« čas? Glede na trenutne razmere ameriškega gospodarstva ostajamo naklonjeni delniškim naložbam. V ospredju sta tehnologija in tisti del potrošnih dobrin, ki so vezane na storitve spletne prodaje. V primeru poslabšanja epidemiološke slike in ne glede na izid volitev bi lahko ta dva sektorja po našem mnenju še naprej izkazovala rast. V tem volilnem obdobju smo manj naklonjeni delnicam energetskega sektorja, nekaj zadržkov je tudi do zdravstva (tukaj gre za konceptualne razlike med republikanci in demokrati).

Malim vlagateljem tudi v tem času ni mogoče dati drugega nasveta kot tega, naj so dolgoročni vlagatelji. Naj vlagajo postopoma, kakor jim finančni prihranki omogočajo. Če pogledajo zgodovino donosov v tabeli, bodo z dolgoročnim pristopom tudi oni nagrajeni na vložena sredstva ne glede na to, kdo bo/do predsednik (i) ZDA.

 

Avtor: Slavko Rogan, upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Revija Moje Finance, rubrika: Upravljanje v živo, 21. 10. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več