Sob 16 Feb 2019

Kaj bo prinesla pomlad na evropske borzne trge?

Letošnji dober začetek leta je na evropskih finančnih trgih, tako kot na svetovnih finančnih trgih, prinesel optimizem, ki še kar traja.

Dobrih donosov smo bili deležni tako na delniških kot tudi na obvezniških trgih. Videti je, da so vse skrbi vlagateljev s konca preteklega leta pozabljene.

Vendar nam pogled v bližnjo prihodnost prinaša kar nekaj negotovosti, ki bi lahko močno spremenile trende na trgih. Poleg vseh izzivov tako na politični kot na gospodarski ravni, ki jih imajo posamezne države, se pojavlja nekaj tveganj, ki imajo vpliv prav na celotno evropsko območje. Zagotovo ena največjih neznank, na katero bomo kmalu dobili odgovor, je brexit. O morebitnih posledicah tako imenovanega trdega izstopa ni treba izgubljati besed, saj je bilo o tem že veliko zapisanega. Trg se glede tega vprašanja odziva kar pretirano umirjeno. Priprave podjetij na morebitni trdi izstop so v polnem teku. Opazimo lahko, da imajo skoraj vsa podjetja že izdelane krizne načrte, veliko pa jih je že preselilo del poslovanja, sedež podjetja ali pa so odpovedala načrtovane naložbe. Glede na vse to preseneča umirjenost na trgih in prepričanje o pozitivnem razpletu. Kakršen koli že bo izstop, pa Združeno kraljestvo ne bo sodelovalo na naslednjih evropskih volitvah. Te bi lahko kar dodobra spremenile trenutna politična razmerja moči. Nekateri politični analitiki napovedujejo, da bi stranke s skrajnimi prepričanji lahko zasegle celo tretjino sedežev v evropskem parlamentu. Čeprav je zaznati rahlo zmanjšanje podpore nekaterim populističnim strankam, pa so te zgodovinsko gledane še vedno relativno visoke. Velike težave pri doseganju večine znotraj parlamenta se tako ponujajo same po sebi. Zanimivo bo tudi opazovati, kdo bo zasedel najpomembnejša mesta v evropski politiki. Vsekakor pa si kot vlagatelji v že tako zbirokratizirani Evropi zagotovo ne želimo še neučinkovitega parlamenta, ki ne bi bil sposoben sprejemati odločitev.

Poleg vseh tveganj, ki izhajajo iz evropskega prostora, je zaradi globalizacije evropski trg na udaru tudi zaradi drugih tveganj. Med njimi je zagotovo eno izmed največjih razplet trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Začetek naslednjega meseca se izteka obdobje premirja, za katero sta se dogovorili državi. Nič pa ne kaže, da bi resno že bili blizu kakšnega trajnega dogovora. Najverjetnejši razplet, podaljšanje obdobja premirja, ne ponuja dolgotrajnih rešitev in negotovosti samo premika pozno v pomlad.

Kljub umirjanju gospodarske rasti in vsem tveganjem pa nas lahko pomirja to, da so trgi, glede na gibanje borznega indeksa, glede razpleta dogodkov za zdaj optimistični. Upamo lahko, da se bo optimizem izkazal za upravičenega in da nas čaka lepa borzna pomlad.

Avtor: Vid Pajič, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 16. 2. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo