Pet 22 Jul 2011

Kaj bi rekel Rockefeller?

Svetovni delniški trgi na krilih dobrega splošnega gospodarskega stanja in solidnih objav poslovnih rezultatov navkljub nekaterim slabšim makroekonomskim objavam ohranjajo visoke vrednosti indeksov. Sezona objav poslovnih rezultatov se je po pričakovanju začela solidno, do trenutka pisanja teksta je tako svoje poslovanje razkrilo 88 podjetij iz indeksa S&P 500, od katerih jih je s svojimi rezultati kar 78 odstotkov preseglo pričakovanja, 12 odstotkov objav je bilo skladno s pričakovanji in 10 odstotkov slabše od ocen analitikov.

Med najbolj odmevne objave zagotovo sodi tista Appla, ki je dosegel dobiček po delnici 7,79 dolarja, pričakovanja pa so bila »samo« 5,84 dolarja. Temu primerno je cena delnice dosegla nove rekordne vrednosti, v sredo je zaključila pri 386,90 dolarjev, še precej višje vrednosti pa je dosegla takoj ob odprtju sredinega trgovanja (396 dolarjev). Tržna kapitalizacija Appla tako znaša 358,62 milijarde dolarjev in se ponovno nevarno približuje največjemu svetovnemu podjetju Exxon Mobil, katerega vrednost znaša 413,05 milijarde dolarjev. Kdo ve, kako bi takšno stanje komentiral naftni mogotec John Davison Rockefeller, ko bi mu razložili, da je proizvodnja malih elektronskih napravic tako dobičkonosna. Morda bi z iPadom hodil po svojih naftnih poljih in preverjal trenutno načrpano količino nafte, preko iPhona pa bi sporočal svojim podrejenim, kakšne količine naj v rafinerijah pričakujejo. Med posameznimi objavami omenimo še tisto podjetja IBM, ki je ravno tako presegla pričakovanja, temu primeno pa je tudi cena delnice dosegla nove rekordne vrednosti, pri čemer je delničar v preteklosti dobival tudi kvartalno dividendo. Trend objav bo tako očitno ponovno optimističen, kar smo v zadnjih nekaj kvartalih sicer že vajeni. Vse prej kot visoke vrednosti indeksa pa lahko spremljamo na borzi v Ljubljani. Indeks SBITOP se zadržuje na nivojih iz začetka leta 2004, od najvšjih vrednosti pa je izgubil kar 72,4 odstotka vrednosti. Tudi njegova trenutna struktura šestih naložb kaže na izrazito neciklično usmerjenost, saj kar 85 odstotkov vrednosti indeksa predstavljajo t.i. defenzivne naložbe iz dejavnosti zdravstvo, maloprodaja in telekomunikacije. Za konec omenimo še pregovorno najboljši hranilec vrednosti, ki je v zadnjih dneh prvič v zgodovini presegel vrednost 1600 dolarjev za unčo, nova rekordna vrednost tako znaša torkovih 1610 dolarjev, pozitiven trend pa spremljamo tudi pri ostalih žlahtnih in industrijskih kovinah.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo