Pet 10 Jan 2014

Jubilej, nov obraz in stari običaji

Ameriška centralna banka je nekaj dni pred koncem leta 2013, natančneje 23. decembra, praznovala okrogli jubilej – 100. obletnico delovanja. Leta 1913 je namreč takratni predsednik Woodrow Wilson podpisal zakon o njeni ustanovitvi. Danes je ta institucija, krajše znana kot FED, najpomembnejši igralec na svetovnih finančnih trgih. Njena moč izvira iz pooblastil pri določanju monetarne politike, nadzoru bank, stabilnosti finančnega sistema in izvajanju storitev za ameriško vlado ter tuje in domače finančne institucije.

Vpliv FED-a se je občutno povečal v letih zadnje recesije. S privolitvijo ameriške vlade je guverner Ben Bernanke s svojo ekipo dobil široka pooblastila pri bojevanju z nezaželeno upočasnitvijo gospodarske aktivnosti in še posebej v bitki proti kolapsu finančnega sistema. Tako smo bili v zadnjih petih letih priča mnogim nestandardnim in neobičajnim spodbujevalnim ukrepom, s katerimi je FED posegel na področja, na katera v preteklosti ni. Zaradi tega so se v finančnih krogih okrepili nasprotniki trenutne politike FEDa, saj po njihovem mnenju z uveljavitvijo nestandardnih ukrepov narašča tveganje upočasnitve gospodarske rasti in stabilnosti finančnega sistema, ki je povezano z neznankami pri postopnem ukinjanju tovrstnih ukrepov. Tako so se kritike na račun Bernankeja kot ikone FEDa in velikega poznavalca depresije iz 30. let prejšnjega stoletja, ki je pomembno zaznamovala njegovo filozofijo vodenja monetarne politike, okrepile predvsem v kasnejših različicah spodbujevalnih ukrepov. Te po mnenju analitikov niso več bistveno vplivale na gospodarsko aktivnost pač pa na neproduktivno alokacijo kapitala.

Bernanke se bo tako po svojem odhodu z vrha FEDa konec meseca v zgodovino zapisal kot eden izmed najbolj kontroverznih guvernerjev, njegovo uspešnost v boju z zgodovinsko težkimi razmerami pa bo pokazala prihodnost. Pri tem bo veliko odvisno od njegove naslednice na vodstvenem položaju Janet Yellen, ki je ključen arhitekt trenutne monetarne politike, s čimer je zagotovljena njena kontinuiteta. Analitiki tako v letu 2014 pričakujejo postopno zmanjševanje monetarnih spodbud na način, ki je bil nakazan na decembrskem zasedanju guvernerjev.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2020

Preberite poročilo