Pet 2 Sep 2011

Je res vse tako črno?

S svetovnih borz prihajajo dobre novice – večina svetovnih indeksov se je v zadnjem tednu dni dvignila. To velja tako za indekse na razvitih trgih – nemški DAX, ameriški S&P, japonski NIKKEI, kakor tudi za indekse na razvijajočih se trgih – hongkonški Hang Seng ter brazilski BOVESPA. Deloma gre iskati razlog v precejšnjem padcu indeksov v prejšnjih tednih, saj običajno po takem padcu sledi vsaj tehnična korekcija navzgor, tako kot po vsakem dežju posije sonce.

Oči investicijske javnosti so bile v preteklem tednu uprte v govor guvernerja ameriške centralne banke FED. Težko pričakovani govor v Jackson Holeu v petek, 26. avgusta, sicer ni prinesel pričakovanega. Investitorji so namreč pričakovali, da bo objavil nov program t. i. kvantitavnega popuščanja, oziroma tiskanja denarja. Namesto tega je bilo samo ponovljeno, da bo ameriška centralna banka še naprej stala ob strani razvoju gospodarstva, in bo po potrebi ukrepala, kar je investitorjem vseeno vlilo dovolj zaupanja za naprej.

Sicer pa tudi makroekonomske objave za največje svetovno gospodarstvo – ZDA v zadnjem času niso bile tako slabe. Predvsem je pozitivno presenetila objava glede rasti potrošnje v mesecu avgustu, ki je bila najvišja v zadnjih petih mesecih, in nad pričakovanji analitikov. Podatki glede rasti potrošnje so zelo pomembni, saj ta predstavlja okoli 70 % ameriškega BDP. Slabše so bile objave glede pričakovanj za naprej. Med investitorje se je v zadnjem času naselil strah, da bo prišlo v gospodarstvu do nove recesije, to pa je povzročilo precejšen padec cen delnic v prejšnjem mesecu. Glede na močan obrat glede pričakovanj za naprej se je za vprašati, ali niso tovrstna negativna pričakovanja pretirana. V kolikor so pretirana, je v prihodnosti pričakovati, da bodo makroekonomske objave nad pričakovanji analitikov, kar pomeni pozitivni katalizator za gibanja na trgu. Nikjer namreč ne piše, da bo do nove recesije dejansko prišlo, čeprav so nekateri udeleženci na trgu to v zadnjih tednih vzeli za dejstvo. Vsaj trenutni makroekonomski podatki ne kažejo, da gospodarstvo drvi v recesijo. V kolikor se izkaže, da je bil glavni dejavnik pri oblikovanju pričakovanj za naprej predvsem strah, ne pa dejanski podatki, je vredno razmisliti, ali ni bila reakcija na trgu v začetku avgusta dejansko premočna, in je vsaj v naslednjih nekaj tednih ali celo mesecih na trgu možno pričakovati odboj na trgu.

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo