Pon 9 Feb 2015

Je nafta sredi januarja dosegla cenovno dno?

NIZKA CENA TERJALA PRVE ŽRTVE MED NAFTNIMI PROIZVAJALCI

Pretekli teden je bil v znamenju gibanja cene nafte. Črno zlato buri duhove že od lanskega junija, ko se je začel 60-odstotni upad cene severnomorske nafte brent (merjeno v ameriških dolarjih), zadnji dnevi pa namigujejo, da so udeleženci na naftnem trgu začutili spremembe. Težko sklepati, da je nafta brent 13. januarja dosegla dno pri 46,59 ameriškega dolarja za sod, a nekaj indicev, da je zaustavitev negativnega trenda blizu, vendarle obstaja.

Kot prvo, vprašanja o obratu je sprožila že cena nafte. Od omenjenega dna se povečala za dobrih 24 odstotkov, tehnično gledano pa 20-odstotna rast pomeni bikovski trend. Cena odslikava preference vlagateljev, zato se uporablja kot indikator prihodnjih dogajanj, a za tiste, ki se jim ob tem postavlja retorično vprašanje o kuri in jajcu, navedimo še nekaj otipljivejših razlogov za rast cene nafte.

Lanski upad cene nafte so povzročile spremembe na strani povpraševanja in na strani ponudbe. Po mnenju analitikov BCA Research je »krivda« večinoma na ponudbeni strani. Ključni akter so bile ZDA, ki so v zadnjih treh letih dodale tri milijone sodov k dnevni ponudbe surove nafte. Podjetje Baker Hughes tedensko objavlja podatke o številu naftnih črpalk (angl. »rotary rig«) v Severni Ameriki. Podatek s konca januarja kaže, da se je število črpalk zmanjšalo za 18 odstotkov v letošnjem letu. Nizka cena nafte je očitno že terjala žrtve med naftnimi proizvajalci z visokimi stroški.

Za oceno novega obsega ponudbe je treba spremljati tudi komentarje velikih naftnih podjetij. V Exxon Mobilu niso bili zgovorni glede bodoče investicijske aktivnosti, ki določa prihodno ponudbo. Dali so slutiti, da bistvenega znižanja ne bo, saj delujejo dolgoročno.

Bolj jasni so bili pri Royal Dutch Shellu, kjer naj bi v prihodnjih treh letih zmanjšali vlaganja za okoli 15 milijard dolarjev. Manj naložb bačrtujejo tudi pri Chevronu. Previdnost pri vlaganjih je pri naftnih podjetjih pri nižji ceni nafte še toliko večja, saj so ta podjetja močno razvadila svoje lastnike bodisi z dividendami bodisi z odkupovanjem lastnih delnic.

Opisani dogodki so bili pravzaprav pričakovani, manjka morda še ukrepanje kakšne izmed vidnejših držav članic Opeca. Sodeč po televizijskih prispevkih o vrstah pred trgovinami s hrano, je v kot najbolj stisnjena Venezuela. Predsednik Maduro o zmanjšanju lastne proizvodnje ne razmišlja, vprašanje pa je, kakšna je njegova pogajalska moč v tujini. Zunaj OPEC-a se recesija napoveduje Rusiji, kjer se naftnim prihodkom v proračunu ne bodo odpovedali.

Terminske cene nafte kažejo, da vlagatelji pričakujejo višje cene nafte že letos, in sicer okoli 60 ameriških dolarjev za nafto brent. Po pričakovanjih se ponudba počasi prilagaja novim razmeram, ne pozabimo pa na povpraševanje. To ostaja šibko.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 30, 9. 2. 2015, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič