Pet 10 Feb 2012

Je edina možna pot navzgor?

V mesecu januarju so delniški indeksi po svetu večinoma zabeležili donose. Med pomembnejšimi delniškimi indeksi velja omeniti 9,5% rast nemškega borznega indeksa DAX, ter 2,5% rast ameriškega borznega indeksa S&P 500. Slednji je tako že dosegel ravni pred padcem v avgustu lani. Posebej visoko rast so v januarju beležili tečaji delnic na razvijajočih se trgih. Tako je borzni indeks kitajskih delnic, ki kotirajo na borzi v Hong Kongu HSCEI pridobil 11% vrednosti, Brazilski Bovespa 17%, medtem ko je indijski borzni indeks SENSEX 30 zrasel celo za 18%. Med presenečenji v prejšnjem mesecu gre omeniti rast madžarskega in grškega borznega indeksa – oba sta zrasla za 17% (vsi donosi so merjeni v eurih). 

Prav glede Grčije je v zadnjem času vedno več ugibanj, da bi lahko že v kratkem razglasila bankrot. Državi 20. marca zapadejo v plačilo glavnica ter obresti na obveznice v višini 14,5 milijard EUR. Če država ne bo uspela pridobiti pomoči od drugje, tega zneska zelo verjetno ne bo mogla poravnati.

Vpliv na finančne trge ima tudi Evropska centralna banka (ECB). Ta je 21. decembra lani bankam posodila za 489 milijard EUR triletnih kreditov. Dražba triletnih kreditov 21. decembra ne bo edina, saj je druga že najavljena za 29. februar. Udeleženci na finančnih trgih so že dalj časa pričakovali od ECB, da v finančni sistem vbrizga dodatno, predvsem dolgoročno likvidnost, saj imajo banke v zadnjih letih težave pri pridobivanju dolgoročnih virov financiranja. S to potezo je ECB pripomogla, da so banke začele kupovati obveznice držav v evro območju, tudi tistih, ki se smatrajo za bolj problematične.  Banke so tako kupovale med drugim tudi španske in italijanske obveznice, in s tem zniževale njihovo donosnost. Nižja donosnost obveznic problematičnih držav evro območja ter pripravljenost ECB, da povečuje dolgoročno likvidnost bank sta dali pozitiven znak tudi kupcem delnic, in tečaji so začeli rasti. Pozitiven vpliv je bilo čutiti ne samo na evropskih, pač pa tudi na ostalih delniških trgih, predvsem tistih v državah v razvoju. Nekatere delnice so v enem mesecu pridobile toliko, kot bi pričakovali do bodo pridobile v celem letu, pri čemer je bil najverjetnejši glavni dejavnik rasti predvsem dodatna likvidnost, ki jo je v sistem dodala ECB. Potrebno omeniti, da so delniški trgi zrasli kljub dejstvu, da dolžniška kriza v evro območju še vedno ni rešena, in so pretresi v bližnji prihodnosti še vedno možni. Previdnost na finančnih trgih tako ni odveč.    

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi