Pet 14 Nov 2014

Japonske delnice na 7-letnem vrhu

V preteklem tednu so se na razvitih trgih najbolje odrezale japonske delnice, ki so na tedenski ravni pridobile 3,5 odstotka in se povzpele na 7-letni vrh. Japonski indeks Nikkei 225 trenutno znaša 17.392 indeksnih točk in je v zadnjem letu pridobil kar 23 odstotkov vrednosti. Za to je najbolj zaslužen guverner japonske centralne banke Haruhiko Kuroda z izjavo, da lahko neomejeno kupuje obveznice s ciljem, da povzroči dvig inflacije proti dvema odstotkoma. Napoved omenjene politike je na drugi strani povzročila padec tečaja jena čez 115 proti dolarju. Nadaljnji zagon delnicam so povzročila pričakovanja, da japonska vlada drugo leto ne bo dvigovala davkov z namenom, da bi pomagala gospodarstvu. Učinki take ekspanzivne monetarne in preudarne fiskalne politike na tamkajšnjo borzo so tako jasno vidni.

Lahko si samo predstavljamo, kaj bi pomenilo odkupovanje državnih obveznic s strani ECB za evropske trge. ECB trenutno želi povečati bilanco za 1000 milijard evrov preko programa bančnega kreditiranja TLTRO in odkupov kritih obveznic, s čemer bi povzročila dvig inflacije in padec tečaja evra. Posledični učinek take politike bi seveda bil tudi dvig tečajev delnic in obveznic. Veliko vprašanje pa je, če ji bo s tema aktivnostima uspelo zares toliko povečati bilanco. Guverner ECB je v zadnjem nagovoru namignil, da bodo premislili o nadaljnjih ukrepih, če bi bilo to potrebno. Kar polovica anketiranih analitikov meni, da bo ECB v prvi polovici prihodnjega leta prisiljena odkupovati državne obveznice. Po analogiji velike rasti tečajev na Japonskem pa tudi v ZDA in Veliki Britaniji v obdobju odkupovanja obveznic bi morali tudi evropski indeksi lepo pridobiti, v kolikor bi se ECB odločila za ta korak.

Vidnejši evropski indeksi so letos krepko zaostajali za preostalimi indeksi razvitih trgov. Indeks evropskih delnic DJ Eurostoxx 50 je letos izgubil dva odstotka, medtem ko je ameriški indeks S&P 500 pridobil dobrih 10 odstotkov v lokalni valuti, v evrih pa skoraj 22 odstotkov. Nasprotno je nemški indeks DAX 30 od letošnje najvišje vrednosti izgubil kar 8,5 odstotka vrednosti. Seveda je ob zgornjih izgledih treba upoštevati tudi napovedano dvigovanje obrestnih mer v ZDA v drugi polovici prihodnjega leta, ki bi vsako rast tečajev omilila..

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 9, 14. 11. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt