Sob 4 Aug 2018

Jabolko za 1000 milijard

Drugi avgust 2018 bo šel v zgodovino kot dan, ko je prvo podjetje na svetu doseglo 1000 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Mejnik je (za zdaj domnevno, ker natančno število delnic še ni objavljeno) doseglo ameriško tehnološko podjetje Apple, dva dni po predstavitvi odličnih poslovnih rezultatov prejšnjega četrtletja. Podjetja verjetno ni treba posebej predstavljati, saj je njegovo odgriznjeno jabolko postalo slavnejše od zlatih McDonald'sovih lokov.

Desetice so od nekdaj privlačile ljudi – po nekaterih navedbah zaradi evolucijskega dejstva, da imamo deset prstov, zato je zgodovina polna primerljivih mejnikov. Prvo milijardo dolarjev tržne kapitalizacije je tako doseglo jeklarsko podjetje US Steel leta 1901. Naslednjo ničlo je leta 1955 dodalo podjetje General Motors, sto milijard dolarjev pa je dosegel tehnološki velikan IBM leta 1987. Razcvet informacijske tehnologije konec devetdesetih let prejšnjega stoletja je računalniškemu velikanu Microsoftu prinesel naslov prvega podjetja z več kot 500 milijardami dolarjev tržne kapitalizacije. Od sredine prejšnjega stoletja se torej nova ničla na prestižni lestvici največjih pojavi na približno 30 let.

In koliko sploh je 1000 milijard dolarjev? Če jih prevedemo na BDP, bi bil Apple 17. največja država sveta. Znesek pomeni približno 40 odstotkov programa odkupa vrednostnih papirjev, ki ga izvaja Evropska centralna banka za spodbujanje evrskega gospodarstva. Lahko ga izrazimo tudi kot 450-kratnik slovenskega farmacevta Krke. Kakor koli zadevo obrnemo, veliko, skoraj nepredstavljivo.

Za vlagatelje dogodek posebnega obeležja ne potrebuje. Nekaterim bo rast le utrdila prepričanje o vsemogočnosti kalifornijskega podjetja, na drugi strani pa bo slišati svarila na podlagi izkušenj s cenami delnic Microsofta in IBM – te so kmalu po mejnikih dosegle vrh, ki mu je sledila močnejša negativna korekcija. A v resnici številka ni prav nič več oziroma manj vredna od katere koli druge številke. Morda je še najzanimivejši podatek o poslovanju podjetja v zadnjem četrtletju. Povprečna prodajna cena iphona se je namreč zvišala za kar 20 odstotkov v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Rast cene osrednjega Applovega izdelka je povsem zunaj inflacijskih okvirjev razvitega sveta in kaže, kako zaželena je še vedno naprava med uporabniki.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi d.o.o

DNEVNIK, BORZNI KOMENTAR, 28. 7. 2018

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več