Pon 23 Feb 2015

Izrazita selitev kapitala v Evropo

NAVDUŠENJE ZA EVROPSKE NALOŽBE JE SPODBUDILA ECB

Kljub precejšnji politični in ekonomski negotovosti zaradi političnega zasuka v Grčiji je bilo v zadnjem mesecu opaziti izrazito selitev kapitala v Evropo, kar se je odrazilo v pozitivnih neto prilivih v evropske delniške naložbe. Navdušenje za evropske naložbe je spodbudila predvsem Evropska centralna banka (ECB) oziroma njen program odkupovanja državnih obveznic. Tako vsaj kaže redna mesečna anketa, ki jo je prejšnji teden opravila ameriška investicijska banka Merrill Lynch med 196 upravljavci, ki skupaj upravljajo skoraj 600 milijard ameriških dolarjev premoženja.

Delež upravljavcev z nadpovprečno izpostavljenostjo do evropskih delniških naložb se je povečal za neverjetnih 30 odstotnih točk (kar je drugi največji mesečni premik od začetka izvajanja ankete) in zdaj znaša nekaj manj kot 60 odstotkov vseh upravljavcev. Kapital se je selil predvsem iz ZDA, saj se je izpostavljenost do ameriških naložb zmanjšala za 20 odstotnih točk. Pozitivne neto prilive imajo tudi države v razvoju in Velika Britanija, med sektorji pa predvsem energetski sektor in sektor potrošnih dobrin.

Splošno gledano vlada med upravljavci precejšen optimizem. Več kot polovica jih meni, da se bo svetovno gospodarstvo v prihodnjih dvanajstih mesecih še okrepilo, kar je približno na ravni zadnjih treh mesecev. Ključna makroekonomska tveganja ostajajo enaka, nekoliko se je spremenil njihov vrsti red. Najpomembnejše nevarnosti tako ostajajo geopolitično tveganje (povezano predvsem z ukrajinsko krizo), deflacija v evropski monetarni uniji ter tveganje neizpolnitve dolžniških obveznosti na Kitajskem.

Globalno gledano se je izpostavljenost do delniških naložb še okrepila in je največja v zadnjih sedmih mesecih, zmanjšala pa se je izpostavljenost do dolžniških vrednostnih papirjev. Povečala se je tudi izpostavljenost do surovin, ki še naprej ostaja podutežena.

Geografsko gledano upravljavci še vedno stavijo na ZDA, Evropo in Japonsko, podutežene pa ostajajo države v razvoju in med razvitimi trgi predvsem Velika Britanija. Najbolj naduteženi sektorji ostajajo tehnologija, potrošne dobrine in farmacija, najmanj pa materiali, javna preskrba in energija. Med valutami še vedno največje zaupanje investitorjev uživa ameriški dolar, saj kar 70 odstotkov vseh upravljavcev meni, da se bo njegova vrednost okrepila.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 26, 23. 2. 2015, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo