Pet 26 Sep 2014

Izberite pravilno strategijo investiranja

Izbira strategije investiranja je pogosto ključni dejavnik, ki vpliva na doseganje oziroma nedoseganje zastavljenih naložbenih ciljev. Dva pogosto uporabljena pristopa k sestavi portfelja delnic sta investiranje v delnice z nižjimi vrednotenji in investiranje v delnice podjetij, za katera se pričakuje nadpovprečna rast rezultatov poslovanja. Teorija pravi, da naj bi bila prva strategija ugodnejša v času višje inflacije, v obdobju negativnega trenda na delniškem trgu, ko so delniški trgi v začetni fazi rasti, v obdobju, ko se pojavljajo prvi znaki gospodarskega okrevanja, in ko je gospodarstvo pregreto.

V letošnjem letu je bila strategija investiranja v delnice z nižjimi vrednotenji donosnejša tako v ZDA kot tudi Evropi (v vseh primerih so donosnosti izračunane v evrih in vključujejo dividende). Vendar je treba imeti v mislih, da je bilo nihanje razlik med donosnostIma obeh pristopov opazno višja v ZDA, kjer pa je trenutna razlika nižja (0,5 odstotne točke v ZDA in 2,5 odstotne točke v Evropi).

Spodnji grafikon predstavlja razmerje med vrednostima indeksov, ki predstavljata gibanje donosnosti obeh strategij: MSCI Europe Value in MSCI Europe Growth v primeru Evrope ter MSCI USA Value in MSCI USA Growth v primeru ZDA. Dolgoročno gledano, je bila v obdobju zadnjih desetih let strategija investiranja v delnice z nižjimi vrednotenji manj donosna. V Evropi se je ta trend že obrnil, saj je strategija investiranja v delnice z nižjimi vrednotenji bolj donosna že od druge polovice leta 2012. V ZDA v zadnjih treh letih ni izrazitega trenda in krajšim obdobjem premagovanja ene strategije sledijo krajša obdobja premagovanja druge.

Treba pa je poudariti, da odločitev, katero strategijo izbrati, ne sme temeljiti na preteklih rezultatih, temveč na analizi gospodarskih trendov in določitvi stanja delniškega trga. V primeru, ko jasne slike ni mogoče določiti, je namesto slepe izbire strategije bolj priporočljivo investirati v širše razpršen portfelj delnic. Napačno izbrana strategija lahko namreč opazno pokvari donosnost portfelja. 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 26. 9. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2020

Preberite poročilo