Sob 16 Sep 2017

Iz poletja v jesen

Kako osvežujoče je bilo danes zjutraj vdihniti prijetno ohlajen zrak. Spomin na rekordno vroče poletne dneve, ki so bili skoraj nevzdržni tako v notranjosti celine kot pri morju, počasi bledi.

Ljudje smo septembra večinoma vstopili v naslednje obdobje – otroci in dijaki v šole, zaposleni v jesenske projekte. Nove so programske sheme na televiziji, v trgovine so prispele nove kolekcije oblačil in počasi se že snujejo novoletne zabave. Tudi narava se počasi pripravlja na slovo od zelene barve. Kamor koli se obrnemo, opazimo poslavljanje.

Nepopravljivi melanholiki ob tem ne najdejo utehe niti na borznem parketu. Čeprav se visoki tečaji vseh globalnih naložbenih razredov čez poletje – sploh za evropskega vlagatelja – niso poslovili, smo bili priča nadaljnjemu razvoju dogodkov v zvezi z največjim pričakovanim slovesom tega desetletja – postopnim umikom izrednih spodbujevalnih ukrepov največjih centralnih bank. Njihovo poletje traja že desetletje, tečaji na borzah pa so v tem obdobju gladko tekmovali s klimatskimi rekordi. Vlagatelji so se v vsem udobju klime, ki so jim ga kot skrbni vrtnarji v pokritem rastlinjaku uravnavali Draghi, Bernanke, Yellen, Carney in Kuroda, kljub občasni preteči nevihti malodane odvadili jesenskih razmer.

Razmere zunaj tega investicijskega rastlinjaka so bile v preteklih letih zaradi različnih dejavnikov precej nemirne. Takrat bi že blažji prepih lahko ogrozil celoten pridelek, zato so bila okna in vrata do kapitalskih trgov skrbno varovana. Dobra novica za vlagatelje pa je, da so se bolj preteči nevihtni oblaki umaknili, občutek je bolj podoben prijetnemu poznopoletnemu dnevu.

Pogum, ki so ga s prvim dvigom obrestne mere v obdobju nove normale v Združenih državah Amerike pokazali že pred dvema letoma, se tako seli tudi v frankfurtsko stolpnico, kjer domuje Evropska centralna banka. Glede na to, da so obzorja globalnega gospodarstva pretežno jasna, se zdi, da so tudi evropski vlagatelji pripravljeni na to, da guverner v regijo spusti nekaj svežega zraka. Prav lahko se zgodi, da jesen vlagateljem še ne prinese slovesa od zelene barve.

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 33, 16. 9. 2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Varčevalni nasveti

  Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

  Pripravite si svoj načrt