Čet 17 Nov 2011

Italija – prevelika za propad in prevelika za reševanje

Ta teden je bilo celotno dogajanje na kapitalskih trgih, tako delniških kot obvezniških in valutnih, podvrženo dogajanju v Italiji. Po tem, ko so v sredo trgovci z obveznicami povzročili pravi preplah in beg iz italijanskih obveznic, so njihove donosnosti presegle 7 odstotkov. To je tudi meja, kjer so morale Grčija, Portugalska in Irska zaprositi za pomoč. Pričakovan in napovedan odstop premierja Silvia Berlusconija vlagateljev ni uspel pomiriti. Dolg Italije, ki dosega 1,9 bilijona evrov, je večji, kot ga imajo vse tri prej omenjene problematične države skupaj. Italija mora samo naslednje leto refinancirati več kot 300 milijard evrov zapadlih obveznic in zakladnih menic, zato je trenutna zahtevana donosnost previsoka za nemoteno poplačilo vseh obveznosti.

Včeraj se je v Italiji odvijala avkcija petih milijard enoletnih zakladnih menic, katerih povprečna zahtevana donosnost je bila 6,087 odstotka, kar je močan porast glede na 3,57 odstotno zahtevano donosnost pred mesecem dni. Zaradi izrednih razmer je po neuradnih informacijah na trg italijanskih obveznic včeraj posegla z nakupi Evropska centralna banka (ECB), zaradi česar so zahtevani donosi začeli upadati. Trenutno je ECB tudi edina institucija, ki ima dovolj kupne moči, da stabilizira zahtevane donosnosti italijanskih obveznic in vsaj kratkoročno zajezi krizo.

Vse od nastopa grške krize dalje se na trgih kaže, da politične odločitve same ne morejo krojiti usode trga, temveč trg (oz. vlagatelji) povratno krojijo usodo političnih odločitev. Čas za prazne obljube je mimo; če vlagatelji ne bodo prepričani, da so države sposobne z raznimi ukrepi znižati javni dolg in izpolnjevati svoje obveznosti, jih bodo kaznovali z razprodajami obveznic, kar bo pripeljalo do kolapsa problematičnih držav in evropske monetarne unije. Bitka za Italijo, zaradi svoje teže, predstavlja verjetno zadnjo obrambno linijo pred razpadom evropske monetarne unije. Če je Italija prevelika, da bi jo pustili propasti, je žal tudi prevelika, da bi jo le z intervencijami lahko rešili. Za uspešno obrambo bo potrebna predvsem politična enotnost med evropskimi voditelji in odločni reformni ukrepi znotraj držav, ki bodo večinoma boleči in nepriljubljeni.

 

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav DZU, d.o.o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo