Pon 24 Jul 2017

IT-SEKTOR Z REKORDNIMI VREDNOSTMI

Ne le da najpomembnejši ameriški indeks S&P 500 dosega rekordne vrednosti, tudi sektor informacijske tehnologije je pri rekordnih vrednostih.

Nove rekorde sta dosegla tako indeks Nasdaq Composite, ki vključuje vse tehnološke delnice, pri 6.385 točkah kot indeks velikih tehnoloških podjetij S&P 500 IT pri 992 točkah. Prav zadnji indeks je z rastjo, ki je od začetka leta znašala kar 22,9%, presegel rekordno vrednost iz leta 2000 pred pokom internetnega balona. Nasdaq Composite pa je od začetka leta v dolarjih izkazal 18,7% rast.

Trenutno se rast tečajev pri tehnoloških delnicah vseeno zelo težko primerja s tisto izpred 17 let, saj se je v vmesnem obdobju veliko spremenilo. Predvsem so se spremenili poslovni modeli, kjer imajo ta podjetja ne samo trdne prihodke in dobiček, temveč je sedaj prisotna prav njihova velika rast, najvišja med vsemi sektorji, če izvzamemo sektor energije. Vrednotenja sektorja IT so s kazalnikom pričakovani PE, ki nam pove razmerje pričakovanega dobička na delnico v primerjavi s tečajem na borzi, v višini 19,4 zelo blizu istemu kazalniku za celoten indeks S&P 500, ki trenutno znaša malenkost pod 19. Samo za primerjavo, ta isti kazalnik je leta 2000 za IT podjetja znašal kar 73. Prav nič čudnega ni, da je prav IT sektor letošnji zmagovalec med vsemi sektorji. V letošnjem drugem kvartalu je ta sektor izkazal najvišjo rast dobička v višini 10,5 odstotka, če izvzamemo rast dobička sektorja energije, ki je neprimerljiv zaradi lanskih izjemno slabih rezultatov. V povprečju so družbe iz indeksa S&P 500 v drugem kvartalu izkazale rast dobička v višini 6,8 odstotka. Pomembni so tudi zelo močni prilivi v delnice omenjenega sektorja, ki so letos znašali skoraj 10 milijard dolarjev. To je v popolnem nasprotju s celotnimi odlivi iz ameriških delniških skladov, ki so samo od konca junija izgubili kar 20 milijard dolarjev.

Pomembnost družb iz tega sektorja se lahko vidi tudi po tem, da trenutno prispevajo kar četrtino dobička od vseh družb iz indeksa S&P 500 in razpolagajo kar z 870 milijardami dolarjev prostih denarnih sredstev oziroma 47 odstotkov vseh, ki jih imajo nefinančna podjetja iz tega indeksa. Pet največjih tehnoloških družb: Apple, Google, Microsoft, Amazon in Facebook, je trenutno vrednih več kot 3000 milijard dolarjev oziroma več, kot znaša BDP Velike Britanije.

Investitorji so skeptični, da bo letos Trumpu uspelo uresničiti napovedano davčno reformo in infrastrukturne projekte, potem ko ni bil uspešen z zdravstveno reformo, tako da raje vlagajo v podjetja, ki izkazujejo najboljše obete za rast prihodkov in dobička.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 29, 22. 7. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo