Pon 20 Jul 2020

IT je povsod, doma pa v ZDA

Vrednotenja, ki jih spremljajo vlagatelji, kažejo, da (še) nismo v evforičnem območju.

Pomembnosti informacijske tehnologije (IT) v današnjem svetu ni treba posebej predstavljati; dvig učinkovitosti, podpora medsebojni komunikaciji, promptni dostop do informacij. Pomen sektorja se zrcali tudi na kapitalskem trgu: v petih letih do konca lanskega leta je namreč izkazal izjemno donosnost v primerjavi z ostalimi sektorji. 255-odstotni (!) kumulativni donosnosti se je najbližje približal sektor potrošnih dobrin (predvsem po zaslugi donosnosti spletnih trgovin) s 177-odstotno donosnostjo. Klasični sektorji, kot npr. nepremičnine in energija pa so »nemočno« opazovali prevlado podjetij informacijske tehnologije. Letošnje leto je dominantnost sektorja IT le še poudarilo. Karantena je delovala kot vzgonski veter za tehnologijo, ki omogoča delo od doma, elektronsko poslovanje ter spletno nakupovanje. Tako je sektor IT do sredine julija dosegel 116-odstotno donosnost, medtem ko je splošni indeks razvitih trgov MSCI tik pod ravnjo z začetka leta (vse donosnosti so merjene v evrih in vključujejo dividende).

Številni analitiki opozarjajo na pretiran optimizem vlagateljev v sektor IT, zato si velja pogledati, kakšna je z vidika vlagateljev privlačnost omenjenega sektorja. Sektor analiziramo s pomočjo delniškega indeksa MSCI World IT, ki kaže na močno koncentrirano regijsko strukturo. Podjetja s sedežem v ZDA imajo namreč 84-odstotno utež, sledijo japonska s 5-odstotno utežjo, evropski večji IT predstavniki prihajajo z Nizozemske in Nemčije, skupna evropska utež pa znaša približno 10 odstotkov. Omenjeno dejstvo razkriva skrb vzbujajočo sliko Evrope, ki ima na področju IT izrazit zaostanek za ZDA. IT orodja so seveda dostopna vsem in država sedeža takih podjetij ni kaj dosti pomembna (zadnji geopolitični dogodki v zvezi s Huaweiem bi me sicer lahko tudi demantirali), a podjetja, kot sta Apple in Microsoft tvorita s svojimi dobavitelji in kupci čvrste ekosisteme, iz katerih je izhod zaradi soodvisnosti praktično onemogočen. Tega Evropi močno primanjkuje. Nemški SAP se s svojo poslovno programsko opremo približa ameriškima tekmecema, a je kljub vsemu osamljen na stari celini.

Vrnimo se k potencialu, ki ga IT podjetja ponujajo vlagateljem. Poleg privlačnosti poslovnih rešitev je za vlagatelje pomembno tudi, koliko za le-te plačajo. Glede na to, da ZDA predstavlja bistvo IT sektorja, si poglejmo kazalnike vrednotenja na ameriških tehnoloških družbah. Podjetja iz sektorja v tem trenutku kotirajo pri 32-kratniku letnih dobičkov in 5,8-kratniku letnih prihodkov. Številki lahko primerjamo z obdobjem vrhunca »dot-com« balona marca 2000. Takrat je bilo treba za podjetja iz sektorja plačati kar 71 letnih dobičkov in skoraj 8 letnih prihodkov. Primerjavo lahko normiramo in omenjena količnika delimo z istim količnikom splošnega indeksa (MSCI USA). Tako ugotovimo, da je trenutni P/E količnik IT sektorja za tretjino višji, medtem ko je bil marca za kar 150% višji od P/E količnika splošnega indeksa (trenutni P/S količnik IT sektorja je 2,4-krat višji, marca 2000 pa je bil 3,4-krat višji od P/S količnik splošnega indeksa). A IT podjetja niso le »cenejša« kot leta 2000, primerjava pokaže, da so tudi dobičkonosnejša od povprečnega ameriškega podjetja: neto marža IT sektorja je trenutno enkrat višja od neto marže splošnega indeksa, marca 2000 pa je bila »zgolj« 40%. Vrednotenja torej kažejo, da (še) nismo v evforičnem območju, globlje razumevanje pomena IT - učinkovitejše poslovno odločanje, nudenje boljše uporabniške izkušnje in večjega dosega potencialnih strank - pa razkriva, da ta sektor še ni rekel zadnje besede.

mag. Gorazd Belavič, CFA, Direktor sektorja za analize

DELO, priloga: Posel in Denar, 20. 07. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt