Pon 23 Nov 2009

Investitorji postali previdnejši

Razviti evropski in ameriški kapitalski trgi so ta teden zopet nekoliko zrasli. Indeks največjih 350 evropskih podjetij je zrasel za slabe pol odstotka, medtem ko je ameriški SP500 pridobil 1,3 odstotka (merjeno v EUR); medtem ko se je slovenski SBI20 ob nizki likvidnosti gibal nasprotno in zabeležil 1,9 odstotni padec.

Kaj pa dolžniški trgi? Indeksa državnih obveznic evro območja in likvidnih podjetniških evro obveznic investicijskega razreda sta zrasla v povprečju 0,3 odstotka. Med podjetniškimi obveznicami so najbolj zrasle obveznice iz cikličnih sektorjev, uvrščenih pretežno v spodnji del investicijskega razreda . Med državnimi obveznicami pa so največ pridobile najbolj volatilne, dolgoročne obveznice z ročnostjo nad 15 let; zrasle so za 1, 2 odstotka.

V zadnjih dneh in tednih so sicer investitorji vendarle ponovno postali previdnejši. Vrednostenja delnic so visoka in že presegajo dolgoletna povprečja, zaupanje potrošnikov in investitorjev pa še vedno nizko in na majavih temeljih. Gospodarsko okrevanje je na poti; recesija se je, tehnično gledano, v največjih svetovnih gospodarstvih končala. Čemu torej povečana negotovost med udeleženci na kapitalskih trgih in nasploh? Razlog je predvsem skepsa glede moči oz. vztrajnosti okrevanja gospodarstev. Ključna dejavnika sta predvsem nizka zasebna potrošnja ter visoka brezposelnost. Problem ostaja tudi rigidnost in nepripravljenost bank pri kreditiranju gospodarstva in gospodinjstev. Posledično bo okrevanje gospodarstev oz. rast počasno in skromno. Napovedi glede gospodarske rasti za prihodnja leta so nizke; Evropska komisija za prihodnje leto napoveduje 0,7; v letu 2011 pa 1,5 odstotno rast. Organiizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je sicer bolj optimistična; včeraj je objavila izboljšano (podvojeno) napoved za rast razvitih gospodarstev za prihodnji dve leti. Gospodarstva 30 držav članic naj bi v letu 2010 zrasle za 1,9; v letu 2011 pa 2,5 odstotka.

Glede na vse, je očitno, da vodilne centralne banke ne bodo hitele z umikanjem likvidnosti iz sistema. Tako ameriške Zvezne rezerve (FED) kot Evropska centralna banka (ECB) sta odločna zadržati ključne obrestne mere na sedanjih rekordno nizkih ravneh za »nedoločeno obdobje« ter gospodarstvu zagotavljati nadaljnje spodbude za okrevanje gospodarstva. Obrestne mere bodo ostale na nizkih nivojih predvidoma vsaj do sredine prihodnjega leta; če pa bo okrevanje počasnejše od pričakovanj, pa bo obdobje nizkih obrestnih mer še daljše. Glavni izziv za monetarno politiko bo preprečiti oziroma pravočasno zajeziti inflacijske pritiske ob umiku likvidnosti iz sistema in na drugi strani še vedno nuditi oporo gospodarstvu ob nizkih obrestnih merah.

Ne nazadnje velja izpostaviti tudi močan evro, ki hromi evropske izvoznike, saj slednji postajajo manj konkurečni napram drugim konkurenčnim ponudnikom, predvsem ameriškemu dolarju. Prvi mož Zveznih rezerv, Ben Bernanke, je sicer v enem od nedavnih govorov zagotovil, da bo dolar zopet močna valuta in omenil pozorno proučevanje dogodkov na svetovnih valutnih trgih. Vprašanje pa je, ali bo trg temu verjel, saj konkretni ukrepi niso bili predstavljeni. V omeneni izjavi analitiki vidijo bojazen FED-a, da bi se šibak dolar prelil v višje cene nafte in povzročil inflacijske pritiske. To bi pomenilo potrebo po restriktivni monetarni politiki, torej zviševanju obrestnih mer. Na izjavo Bernankeja se je odzval predsednik ECB Jean-Claude Trichet, da močan dolar ni le v interesu ZDA, temveč celotne mednarodne javnosti.

Avtorica: Mag.Simona Kovačič, upravljavka investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt