Pon 15 Jun 2020

Investiranje v megli ni le posebnost časa pandemije

Slika na borznih trgih nikdar ni jasna, informacijska megla je vedno bila in tudi bo del življenja vlagateljev.

Živimo v času, ko se svet okrog nas nenehno spreminja. Konstant in aksiomov je vse manj in manj. Procesi, kot so tehnološki razvoj, sociološke spremembe, premiki na področju demografije, politična nestabilnost, okoljevarstveni aktivizem in digitalizacija usmerjajo življenje milijard ljudi in politike vseh držav na svetu. Stalna nestalnost otežuje pripravo dolgoročnih načrtov, neštete možnosti pa jemljejo posameznikovo pozornost.

Ko smo že bili prepričani, da se je človeštvo naučilo plavati v jezeru s črnimi labodi, je nastopilo leto 2020. Dolgoletno obdobje gospodarske rasti in novih rekordov na kapitalskih trgih je ustavila svetovna zdravstvena epidemija, ki je zamrznila svetovni gospodarski ustroj. Še vedno ne vemo, kako hitro in v kakšnem stanju se bomo izvlekli iz epidemije, pred nekaj meseci pa je bila situacija še bolj negotova. Zato smo bili v zadnjih mesecih priča tako rekordnim padcem kot tudi skokom na kapitalskih trgih, posledica tega je bila in je še visoka volatilnost.

Upravljavci premoženja vedno delamo v stresnem okolju, ko se situacija spreminja vsako minuto. Podatkov je preveč, informacij je premalo, odgovornost pa je zelo velika. In v poplavi spreminjajočih se podatkov (velikokrat tudi netočnih) se prepogosto pojavlja težnja po hitrih in pogostih odločitvah. Se je v podobnih razmerah možno upreti iracionalnemu in neučinkovitemu vedenju ter izpolniti svojo dolžnost do vlagateljev?

Rešitev, ki jo vidim, je investiranje, ki temelji na treh stebrih: aktivno investiranje, dolgoročno investiranje in strateško investiranje.

Ključne značilnosti aktivnega investiranja so: (1) disciplinirano investiranje v podjetja in ne trgovanje z delnicami, (2) visoko prepričanje pri izbiri podjetij in (3) pripravljenost sprejemati odločitve, ki se razlikujejo od splošno sprejetega konsenza.

Dolgoročno investiranje zame pomeni: (1) definiranje dolgoročnih trendov in analizo, kako se bo spremenil svet v prihodnjem desetletju; (2) pripravljenost sprejemati tveganje kratkoročne volatilnosti in zaostanka za donosnostjo kriterijskega indeksa.

Ko govorim o strateškem investiranju, mislim na definiranje značilnosti podjetij, ki so pogoj za nadpovprečno dolgoročno rast cen delnic. Tak seznam ključnih karakteristik ima verjetno vsak vlagatelj, sam pa iščem podjetja, ki (1) imajo visoko rast in jo v prihodnje lahko vzdržujejo ali dinamika rasti katerih se v prihodnjih letih lahko močno poveča, (2) lahko izkoristijo ali povzročijo dolgoročne spremembe, (3) imajo obstoječe ali potencialne konkurenčne prednosti, (4) imajo sposobno in strokovno vodstvo, (5) so finančna stabilna in (6) niso izpostavljena tveganjem ESG.

Dogajanja v zadnjih mesecih so močno zameglila sliko na kapitalskih trgih. Verjamem, da prav sposobnost iskanja najboljših poti v tej megli pomaga preživeti obdobja nadpovprečne volatilnosti brez negativnih posledic za dolgoročne investicijske cilje.

Avtor: Alexandr Gutirea, mag., CFA, upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Posel&Denar, rubrika: Borzni pregled, 14. 6. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič