Pet 30 Dec 2011

Inventura

Bliža se konec leta, in na svetovnih finančnih tgih se ne dogaja prav dosti. Tako je čas, da se pogleda na iztekajoče se leto. Donosi v tem članku so računani glede na na vrednosti na dan 28.12.2011 glede na zadnji dan leta 2010. Ker sta do konca leta le še dva trgovalna dneva, ni pričakovati, da se bodo vrednosti  drastično spremenile.

Leto za investitorje na delniških trgih ni bilo prav donosno. Globalni borzni indeks MSCI World je v obravnavanem obdobju izgubil  5% vrednosti.  Od večjih globalnih trgov so se delniški tečaji najbolje držali na trgu ZDA. Donos borznega indeksa S&P 500 je bil v izražen v dolarjih okoli ničle, medtem ko je bil zaradi rasti tečeja dolarja donos v evrih 3%. Zaradi znanih težav glede dolžniške krize so evropski delniški borzni indeksi zabeležili padce. Nemški borzni indeks DAX je tako izgubil 16%, francoski borzni indeks CAC40 19%, medtem ko je italijanski borzni indeks MIB izgubil 26%. Tudi na azijskih borzah so tečaji od konca leta 2010 večinoma na nižjih ravneh. Japonski delniški borzni indeks NIKKEI 225 je izgubil 11% (merjeno v evrih), delniški indeks na borzi v Hong Kongu HANG SENG  pa je izgubil 17%. Svetla točka azijskih borz je borza v Indoneziji. Tamkajšnji delniški borzni indeks Jakarta Composite je prodibil 3% vrednosti merjeno v lokalni valuti, merjeno v evrih pa je pridobil 5%. Na večjih razvijajočih se trgih so delniški borzni indeksi v večini izgubljali vrednosti. Brazilski borzni indeks BOVESPA je izgubil 25%, ruski borzni indeks RTSI 20%, indijski borzni indeks SENSEX 30 pa 33% vrednosti. Ljubljansko borzo so v letu 2011 zaznamovali šibka likvidnost ter padanje tečajev. Borzni indeks SBITOP je izgubil 32% vrednosti.

Bistveno bolj zadovoljni so lahko investitorji v surovine. Nafta je od konca leta 2010 pridobila 13% vrednosti, merjeno v evrih. Zlato je bilo v iztekajočem se letu precej zaželeno med investitorji. Vrednost unče zlata merjeno v evrih se je povečala za 13%. Pri tem je treba omeniti, da je cena zlata vrh dosegla v mesecu  avgustu, do konca leta pa je zlato izgubljalo vrednost, tako da je konec leta unča zlata vredna desetino manj, kot je bila vredna avgusta, ko je bila cena na vrhu.

Pri vseh teh številkah je potrebno poudariti, da nikjer ne obstaja zagotovilo, da bodo donosi v letu 2012 enaki ali podobni tistim v letu 2011. Edino kar je na trgu gotovo je, da nič ni gotovo. 

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več