Sob 24 Sep 2016

Informacijska tehnologija v močnem porastu

Gibanje delniških indeksov v zadnjih mesecih se nam morda zdi precej umirjeno in z nekaj več pozitivne aktivnosti v tem tednu, ko sta imeli svoj nastop japonska in ameriška centralna banka, ki sta vlagateljem uspešno vlili optimizem. 

Večje premike smo lahko opazili pri svetovnem indeksu sektorja informacijske tehnologije (IT), ki je v obdobju zadnjih treh mesecev ustvaril kar 12-odstoten donos – v nasprotju s širšim indeksom svetovnih delnic, ki je ustvaril 4-odstoten donos. 

Močna rast IT-delnic ni bila le posledica rasti cene delnice Appla, ki je sicer s svojo več kot 12-odstotno utežjo v svetovne indeksu IT-podjetij ter močno rastjo v tem obdobju veliko pripomogel k rasti. Applovi uspešnosti so botrovale novice ob izidu novega modela iphone 7, ki ima rekordna naročila, ter nekaj smole pri glavnem konkurentu Samsungu, katerega galaxy note 7 je imel nekaj težav s pregrevanjem baterije. Pozitivne novice in izboljšani obeti se vrstijo na mnogih področjih poslovanja znotraj sektorja informacijske tehnologije. Zelo uspešna je industrija polprevodnikov, ki močno raste predvsem zunaj segmenta mobilne telefonije in osebnih računalnikov (avtomobilska industrija, avtomatizacija proizvodnje, zabavna elektronika ipd.). Uspešna so podjetja, ki delujejo na področju interneta (Alphabet, Facebook...) in internetne prodaje (Alibaba, Ebay...), prav tako so uspešna podjetja s programsko opremo, tudi zaradi spremenjenih poslovnih modelov najemanja storitev v oblaku (Microsoft, Adobe, Sap...). Še najbolj se poslovno zatika proizvajalcem računalniške strojne opreme, saj je trg relativno zasičen, konkurenca (predvsem iz Azije) pa precejšnja. Tudi na tem področju se kaže nekaj obetov, da se trend upadanja končuje. Na svetu je menda okoli milijarda osebnih računalnikov, starejših od treh let, pol milijarde pa starejših od štirih let. Z napredkom tehnologije bodo v bližnji prihodnosti potrebne menjave.

V zadnjem obdobju se je na področju IT zgodilo tudi nekaj velikih prevzemov. Dell je v največjem IT-prevzemu do sedaj, vrednem 63 milijard dolarjev, kupil podjetje EMC Corporation in s tem dopolnil svojo linijo strežnikov in osebnih računalnikov s skladiščenjem podatkov. Odmevnejši je bil tudi prevzem proizvajalca polprevodnikov ARM Holdings s strani japonske družbe Softbank, vreden 30 milijard dolarjev, ter prevzem SanDiska v vrednosti 14 milijard s strani družbe Western Digital.

Treba je poudariti, da je v trenutne tečaje tehnoloških podjetij vgrajeno veliko pozitivnih pričakovanj in da vrednotenja niso nizka. Če se gospodarska situacija zalomi, trendi pa spremenijo, lahko sektor tehnologije pokaže tudi drugo plat medalje.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 24.9.2016, rubrika: Borzni komnetar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Ko delniške trge zajame panika

Preberi več