Pon 29 Mar 2021

Inflacija postaja večje tveganje od virusa

Rast inflacijskih pričakovanj je dvignila donosnost ameriških državnih obveznic, delnice so padle.

Po dolgem času kapitalski trgi na prvo mesto kot tveganje ne postavljajo več COVIDA-19, ampak rast inflacijskih pričakovanj. To se je odrazilo v povečanju donosnosti ameriških desetletnih državnih obveznic, ki je dosegla 1,75 odstotka, kar je največ v zadnjih 13 mesecih.

Zaradi tako hitrega in relativno močnega dviga so trpeli donosi na delniškem trgu, predvsem v sektorju informacijske tehnologije, kjer so že zgodovinsko vrednotenja nekoliko višja. Dvig donosnosti je upravičen in je zgolj posledica močnega gospodarskega okrevanja svetovnega gospodarstva.

Gospodarsko okrevanje pa je po eni strani posledica izjemnih stimulativnih ukrepov centralnih bank in posameznih držav (tako so, na primer, v ZDA ta mesec potrdili paket pomoči, vreden kar 1900 milijard dolarjev) ter po drugi strani posledica iznajdbe več učinkovitih cepiv, ki uspešno pomagajo v boju proti COVIDU-19.

Šok z virusom je bil drugačen od preteklih kriz, saj je šlo za prisilno ustavitev gospodarstva, aktivnost pa se je hitro dvignila, ko so bile omejitve odpravljene.

Tudi podjetja bodo s sproščanjem omejitev, ki bodo nujno sledile s precepljenostjo prebivalstva, obnovila svoj posel, saj povpraševanje in kupna moč obstajata, zato lahko pričakujemo robustno rast BDP. Storitve so bile tiste, ki so utrpele največje izgube, vendar se vztrajno dvigajo proti predkriznim ravnem. Brezposelnost v ZDA je na ravni 6,2 odstotka, saj je predvsem v hotelirstvu, gostinstvu in turizmu zaposlenost še vedno precej nižja kot pred izbruhom pandemije. V prihodnjih mesecih lahko zaradi učinkovitosti cepiva pričakujemo zaposlovanje v teh sektorjih, kjer je še zelo veliko možnosti za rast.

Delniški naložbeni razred ostaja najbolj privlačen, kljub nekoliko povišanim vrednotenjem, ki pa so večinoma pojasnjena z gospodarskim okrevanjem. Obstaja ne tako majhna verjetnost, da okrevanje v nadaljevanju leta preseneti s hitrostjo in močjo, ki trenutno še ni vračunana v tečaje delnic. Rezultati poslovanja podjetij so zelo obetavni, konec koncev na gospodarsko ekspanzijo nakazuje rast cene nafte, ki je letos zrasla za več kot 30 odstotkov.

Napetosti še nastajajo med dvema največjima velesilama, ZDA in Kitajsko, kjer se bije bitka na ravni trgovinskih odnosov (tudi novi ameriški predsednik Biden nadaljuje trdo Trumpovo politiko) kot tudi na ravni najnovejših in najnaprednejših tehnoloških rešitev. Zato so vlagatelji trenutno relativno zadržni do naložb v kitajske delnice, kar pomeni, da se v tem segmentu odpira priložnost za vstop. Pričakujemo lahko zmanjševanje napetosti ter pritok svežega kapitala na kitajski delniški trg, ki ima vse pomembnejšo utež v globalnih delniških indeksih. Kitajska ima na svojem ogromnem notranjem trgu veliko potenciala, ki ga bo nedvomno izkoristila za nadaljevanje izjemne rasti gospodarstva.

Avtor: Mitja Baša, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trg, datum: 27. 3. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS marec 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi