Pet 8 Apr 2011

Inflacija

Glavni dogodek tega tedna je zagotovo bil včerajšnji dvig ključne obrestne mere Evropske centralne banke za 0,25 odstotne točke, na 1,25 odstotka, ki ga je predhodno s svojimi besedami že nakazal predsednik ECB Jean Claude Trichet. Kot kažejo napovedi analitikov ne gre za edini dvig, ampak najbrž za še najmanj dva dviga obrestne mere do konca leta. Glavni razlog za dvig obrestnih mer je zagotovo naraščajoča inflacija, ki se je v marcu iz 2,4 odstotka povzpela na 2,6 odstotka, kar pa je precej nad glavnim ciljem ECB, ki je ohraniti nizko stopnjo inflacije, to je pod dvema odstotkoma. Zaradi različnega gospodarskega stanja posameznih držav znotraj evro območja, se zastavlja vprašanje, ali je ta ukrep centralne banke ustrezen. Odgovor je jasen in sicer glede na to, da je glavni cilj ECB ohranjanje nizke stopnje inflacije, saj gospodarstva z nizko stopnjo realno hitreje rastejo, je ukrep zagotovo ustrezen. Predvsem ta ukrep ne gre na roko državam z visokimi javno finančnimi primanjkljaji, kot so Grčija, Irska in po novem Portugalska, torej periferne evrske države, vendar pa odlašanje dviga obrestnih mer ne bi bistveno spremenilo finančnega položaja teh držav, saj gre za globlje probleme, ki se bodo reševali še leta. Po drugi strani pa je očitno, da se tako kot v glavnih evrskih državah tudi v perifernih državah vse bolj krepijo inflacijski pritiski, zato je ukrep dviga obrestnih mer na mestu.

Kaj natančno pomeni dvig temeljne obrestne mere? Na eni strani gre za ukrep v smislu stabilizacije cen oz. ukrep obvladovanja inflacije, saj vemo, da inflacija pomeni znižanje kupne moči oz. standarda prebivalstva. Po drugi strani pa višja temeljna obrestna mera pomeni višje stroške zadolževanja in upočasnitev gospodarske aktivnosti, saj gre za restriktivno monetarno politiko, ki pomeni višjo ceno domače valute (evra) in torej manjšo cenovno konkurenčnost v primerjavi s tujino in torej posledično manjši izvoz. Ukrep bo torej najbolj prizadel gospodarsko šibke države, to je države »PIGS«, ki sicer predstavljajo okrog 17 odstotkov bruto domačega proizvoda evroobmočja. Najbolj pa gre na roko Nemčiji in ostalim dobro stoječim ekonomijam, ki že kar nekaj časa nestrpno pričakujejo ta ukrep, da zajezijo inflacijo. Kakšen bo dejanski učinek dviga obrestne mere na posamezno gospodarstvo in pa na gospodarstvo evroobmočja ter koliko dvigov obrestne mere bo še potrebnih, pa bo pokazal le čas.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2021

Preberite poročilo