Sob 21 Apr 2018

Industrija polprevodnikov naznanja upočasnjevanje rasti pametnih telefonov

Ob koncu tedna je največji proizvajalec čipov Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) objavil slabšo napoved poslovanja. 

Za tekoče četrtletje je pričakovanja o prodaji znižal za milijardo dolarjev, pričakovano rast za prihodnje pa z od pet do sedem odstotkov znižal na pet odstotkov. Objava je povzročila šestodstotni padec borznega tečaja omenjenega podjetja ter upad vrednosti mnogih tehnoloških podjetij. TSMC je pomembno podjetje, ker ima status proizvajalca čipov za mnoga svetovno uveljavljena podjetja iz industrije polprevodnikov, ki imajo TSMC za zunanjega proizvodnega partnerja (na primer Qualcomm, Nvidia…) in je tudi Applov glavni dobavitelj čipov. Njegova napoved je lahko zgodnja indikacija, da se rast na področju polprevodnikov, ki so glavna komponenta pri pametnih telefonih, umirja po vsem svetu. Apple je v četrtek izgubil skoraj 3 odstotke vrednosti na podlagi novice, v Koreji sta upadla tečaja Samsunga in SK Hynix, na Japonskem Tokyo Electron, Hitachi High Technologies, v Evropi ASML, Infineon, STMicroelectronics in še bi lahko naštevali. Upočasnjevanju na področju pametnih telefonov pritrjuje tudi ugotovitev Mednarodnega denarnega sklada v tem tednu, da je odprema pametnih telefonov v letu 2017 prvič upadla. V lanskem letu je bilo na trg poslanih 1,5 milijarde enot pametnih telefonov, kar je dovolj za vsakega petega zemljana, trg pa je pri tej številki očitno že dokaj zasičen.

Glede na napovedi, da je TSMC pozitiven pri obetih rasti proizvodnje čipov na področju kriptorudarjenja, industrije, avtomobilske industrije, se pojavlja logični zaključek, da je za slabšo napoved kriva prodaja pametnih telefonov, konkretno tudi iphonov, ki TSMC predstavljajo 20 odstotkov prihodkov. Uporaba polprevodnikov se močno širi na druge dejavnosti, kot so industrijska proizvodnja, pametni domovi, avtomobilska industrija, medicina itd., vseeno pa bi prehitro upočasnjevanje na področju pametnih telefonov lahko pomenilo udarec za širšo panogo proizvajalcev čipov. Po močni dominanci tehnološkega sektorja v zadnjih nekaj letih v smislu borznih donosov se moramo vendarle vprašati, ali niso na primer upadanje rasti proizvodnje čipov, afera s Facebookom in slabša napoved IBM v tem tednu vendarle znanilci, da se obdobje nadpovprečnih rasti tehnološkega sektorja počasi zaključuje? Gotovega odgovora ne moremo imeti, v vsakem primeru pa previdnost pri investiranju ni odveč.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

DNEVNIK: 21. 4.2018, BORZNI KOMENTAR 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt