Čet 23 Jan 2014

IMF dviguje svoje napovedi

Pred nekaj dnevi je Mednarodni denarni sklad (IMF) izdal novo poročilo glede svetovnih gospodarskih pričakovanj. V poročilu ugotavljajo, da se je svetovna gospodarska aktivnost v drugi polovici leta 2013 okrepila, trend pa naj bi se nadaljeval tudi v letošnjem in naslednjem letu, predvsem na račun okrevanja razvitih gospodarstev. Svetovna gospodarska rast bo po novih napovedih letos znašala 3,7 odstotka (lanska rast je bila 3-odstotna), v letu 2015 pa se bo dvignila na 3,9 odstotka.V mnogih rastočih gospodarstvih bo močno zunanje povpraševanje s strani razvitih gospodarstev dvignilo rast, domače povpraševanje pa za enkrat ostaja šibko. Skupna rast rastočih gospodarstev bo po napovedih letos 5,1-odstotna in naslednje leto 5,4-odstotna. Obe številki predstavljata rast iz lanske 4,7-odstotne rasti. Rast na Kitajskem se je v drugi polovici lanskega leta močno popravila, predvsem zaradi naraščanja investicij. Ta odboj bo verjetno začasne narave, saj je gospodarska politika Kitajske na zmanjševanje kreditne rasti ter dviga stroškov izposojanja. Rast naj bi tako letos znašala okoli 7,5 odstotka.

V ZDA naj bi letošnja rast znašala 2,8 odstotka, glede na 1,9-odstotno rast v lanskem letu. Glavno gonilo rasti naj bi predstavljal dvig domače potrošnje v kombinaciji z manjšimi proračunskimi rezi, kot so bili sprva napovedani. Proračunski rezi naj bi stopili v veljavo v letu 2015, zaradi česar je za to leto napoved gospodarske rasti znižana iz prvotnih 3,4 na 3 odstotke. Območje evra se obrača od recesije k okrevanju. Gospodarska rast bo skromna in bo znašala 1 odstotek v letošnjem letu ter 1,4 odstotka v letu 2015, okrevanje pa bo neenakomerno. Bolj kot domače povpraševanje bo ključnega pomena za rast izvozna aktivnost. Drugod po Evropi, denimo v Veliki Britaniji je gospodarska situacija boljša, spodbujena z lažjim dostopom do financiranja in povečanim zaupanjem. Tam naj bi rast v letošnjem letu znašala 2,4 odstotka, v naslednjem letu pa 2,2 odstotka.

Glede na oktobrsko poročilo se je za 0,4-odstotne točke popravila napoved gospodarske rasti na Japonskem, ki tako za letošnje leto znaša 1,7 odstotka. Stimulativna fiskalna politika naj bi omilila negativne posledice dviga potrošniškega davka v začetku letošnjega leta. Seveda tudi tokrat vseh teh napovedih ne smemo upoštevati, ne da bi se zavedali tveganj, ki lahko spremenijo tok dogajanj. Med novimi nevarnostmi se pojavlja tveganje zelo nizke inflacije ali celo deflacije v območju evra. Ostale nevarnosti pa zajemajo povečan dolg v bilancah nekaterih podjetij, predvsem v delu ki je izpostavljen valutnim nihanjem, prehiter umik stimulacij s strani centralnih bank, nadaljevanje odliva kapitala iz rastočih trgov in še bi lahko naštevali. Kljub temu generalna slika za svetovno gospodarstvo ostaja pozitivna, vsaj še za naslednji dve leti.

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič