Pon 26 Mar 2018

Hongkong in Kitajska sledita z dvigom obresti

Azija. V ospredju so obrestne mere in konflikti v mednarodni trgovini.

Ker se scenarij, skladno s katerim bi ameriški Fed že letos izvedel štiri zvišanja obrestne mere namesto treh, ni uresničil, je nastala apreciacije valut azijskih držav v primerjavi z ameriškim dolarjem. Reagirala je tudi Hong Kong Monetary Authority (HKMA), to je državna institucija, odgovorna za monetarno in bančno stabilnost Hongkonga, in zvišala obrestno mero z 1,75 na dva odstotka. Spomnimo se, da je hongkonški dolar (HKD) vezan na ameriški dolar (USD) in se mora gibati v razponu od 7,75 do 7,85 HKD za en USD. Vendar hongkonška valuta že nekaj časa depreciira in se je zelo približala meji 7,85 HKD za en USD.

Če bo ta meja presežena, bo moral HKMA začeti odkupovati svojo valuto, kar bo povzročilo znižanje denarja v obtoku in dvig obrestnih mer, po katerih se lokalne banke medsebojno izposojajo denar (hibor). Rast hiborja bo povzročila podražitev kreditov za nakup nepremičnin, kar bi lahko negativno vplivalo na cene nepremičnin v Hongkongu, ki so trenutno med najvišjimi na svetu. Je pa zelo verjetno, da kolapsa na trgu nepremičnin ne bo (vsaj ne letos), ker je ponudba nepremičnin omejena, večina kupcev pa je relativno imuna za zmerno rast hiborja.

Kitajska centralna banka je zvišala obrestno mero za sedemdnevne obratne repo posle, in sicer z 2,5 na 2,55 odstotka. Dejstvo, da se je dvig zgodil, nakazuje, da se kitajska centralna banka noče preveč oddaljiti od ZDA na področju tempa zviševanja obrestnih mer. Po drugi strani je neznatna višina dviga znak, da večje zaostrovanje monetarne politike na Kitajskem trenutno ni potrebno.

Medtem ko so delniški trgi Japonske, Južne Koreje, Malezije in Filipinov končali trgovanje v plusu, so drugi večji delniški trgi zabeležili padec. Je pa zelo verjetno, da so večji vpliv na gibanje azijskih delniških trgov imele skrbi, povezane z resno verjetnostjo, da bo trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič