Pet 9 Mar 2012

Grčija pred dogovorom tudi z zasebnimi upniki

Ta teden so oči udeležencev na svetovnih kapitalskih trgih ponovno uprte v Atene, kjer se zaključuje še ena etapa v grški sagi. Grške oblasti se, po uspešno zaključenem dogovoru z ostalimi državami evropske monetarne unije, poizkušajo za odpis in prestrukturiranje dolga dogovoriti še z zasebnimi upniki. Dogovor je pogoj za črpanje pomoči iz sredstev evropskega instrumenta za finančno stabilnost (EFSF) in mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je bila dogovorjena konec preteklega meseca na zasedanju v Bruslju. Rok za dogovor oziroma za soglasje odpisa se je iztekel v četrtek ob 22.00 uri po srednje evropskem času, predvidoma pa bo rezultate dogovora grška vlada sporočila danes zgodaj zjutraj. Cilj dogovora z zasebnimi upniki je znižanje dolga iz 206 milijard evrov za 53,5 odstotka, ter prestrukturiranje preostanka dolga. Investitorji bodo v primeru dogovora tako pridobili nove vrednostne papirje, katerih nominalna vrednost bo znašala manj kot polovico obstoječih, z daljšo ročnostjo in nižjo kuponsko obrestno mero. Navedeno pomeni, da gre pri zamenjavi v resnici za več kot 70-odstotni odpis. Grške oblasti pričakujejo, da bodo upniki sprejeli ponujene pogoje, v nasprotnem primeru so pripravljeni upnike v zamenjavo prisiliti. Po sedaj znanih podatkih je dogovor precej verjeten, saj naj bi ponudbo sprejelo že dovolj investitorjev, da dogovor stopi v veljavo in je pripoznan kot prostovoljni odpis. Največji zasebni upniki so sicer domače banke ter pokojninski skladi, ki so že potrdili da bodo dogovor sklenili, potrdilo pa ga je tudi precejšnje število evropskih bank. Uspešno izveden dogovor pa je le eden izmed korakov, da se Grčija vendarle nekako izvije iz krize. Obseg javnega dolga bo tudi po odpisu še vedno izredno visok in ga bo država brez rasti gospodarstva le s težavo servisirala. Glavna težava, to je problem pomanjkanja rasti in konkurenčnosti, še vedno ostaja. Obseg gospodarske aktivnosti se namreč v Grčiji še vedno krči, pritisk na javno varčevanja pa na obseg aktivnosti kratkoročno učinkuje negativno. Prav ponovni vzpon gospodarstva mora biti naslednji izziv države oziroma celotne Evropske unije. V nasprotnem primeru bodo težave z refinanciranjem dolga ponovno na pogajalski mizi in ni jih malo, ki menijo, da zadnja pomoč ni bila zadnja, ne Grčiji, ne kateri drugi državi unije.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS maj 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi