Pet 4 Nov 2011

Grčija: evro, da ali ne?

Začetek predzadnjega meseca tega leta je svetovne delniške trge najbolj zaznamovala novica o grškem referendumu glede pogojev paketa finančnega reševanja Grčije, ki ji ga ponuja Evropska Unija in je bil konec oktobra že dogovorjen. Grški premier Papandreou pa se je odločil za potezo, ki je poskrbela za pravo presenečenje zadnjih mesecev na finančnih trgih. Evropski voditelji na čelu z Nemčijo in Francijo kot odgovor na referendum od Grčije sedaj zahtevajo, da se na referendumu med drugim tudi odloči ali želi ostati v evro območju ali  ne, obenem pa so zamrznili denarno pomoč v višini 8 milijard evrov, ki bi jih po planu morala prejeti Grčija v tem mesecu. Največji evropski gospodarski velesili sta poudarili, da je prvi in najpomembnejši cilj stabilizacija skupne evropske valute evra in ne reševanje Grčije. Analitki švicarske banke UBS so povedali, da bi izstop Grčije iz evra pomenil, da bi Grčija ponovno prevzela nadzor nad monetarno politiko, kar pomeni na menjalni tečaj in obrestne mere, njena nova valuta bi v primerjavi z evrom takoj izgubila okrog 60 odstotkov vrednosti, stroški zadolževanja pa bi se povečali za vsaj 7 odstotnih točk. Izpostavljenost nemških bank do grških državnih obveznic je znašala konec junija letos 12,4 milijarde evrov glede na poročilo banke za mednarodno poravnavo. Izpostavljenost francoskih bank do Grčije pa je znašala kar 55,8 milijarde evrov, največ prav zaradi francoske banke Credit Agricole, ki je prevzela grško Emporiki bank.

Zaradi novice o grškem referendumu, je bila vest, da je šefa Evropske centralne banke Jean Claude Tricheta zaradi izteka mandata po predhodnem dogovoru zamenjal Italijan Mario Draghi, ki bo vodil ECB nadaljnih osem let, potisnjena na stranski tir. Veliko ekonomistov je mnenja, da prevzema vodenje v ključnih trenutkih, velja pa za velikega bančnega strokovnjaka.  

V torek in sredo je zasedal FED oz. odbor za odprti trg, ki je znižal napoved ocene glede gospodarske rasti v ZDA za letos in naslednje leto. Fed za letos tako pričakuje 1,6 do 1,7 odstotno gospodarsko rast, medtem ko naj bi ta prihodnje leto znašala med 2,5 in 2,9 odstotka. Predsednik Fed Ben Bernanke je zaradi podatkov o brezposelnosti in rasti ameriškega BDP poudaril, da morebitni dodatni stimulacijski ukrepi za vzpodbuditev gospodarske rasti in znižanje stopnje brezposelnosti zaenkrat ostajajo »na mizi«. Velik vpliv na gospodarsko sliko v ZDA bo zagotovo imela rešitev oz. razplet dolžniške krize v Evropi, ki naj bi se izkristalizirala še v letošnjem letu, kar bo verjetno imelo pozitiven učinek na finančne trge.

 

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt