Pet 11 Feb 2011

Gospodarska rast in inflacija

Naraščajoče skrbi investitorjev glede globalne inflacije, ki pomenijo, da bodo centralne banke dvigovale obrestne mere, so sredi tedna potisnile tečaje delnic navzdol, potem ko je glavni ameriški indeks dosegel najvišjo vrednost po juniju 2008. Globalni inflacijski pritiski prihajajo delno tudi zaradi ogromne količine denarja v obtoku, ki ga je sprožilo kvantitativno sproščanje (QE2) v višini 600 milijard dolarjev in ki je eden izmed ukrepov ameriške centralne banke, s katerim želi FED doseči normalno oz. nizko raven brezposelnosti in stopnjo inflacije na ravni okoli dveh odstotkov letno. Kljub vsemu ostajajo ekonomski kazalci in rezultati podjetij zelo dobri in v povprečju nad pričakovanji, kar ustvarja med vlagatelji zaupanje v okrevanje svetovnega gospodarstva. Po podatkih Bloomberga je 74 odstotkov podjetij od 319 v glavnem ameriškem indeksu S&P 500, ki so do sedaj objavili podatke za zadnji kvartal lanskega leta, preseglo pričakovanja analitikov.

Večina največjih investicijskih hiš je prepričanih, da ameriška centralna banka ne bo dvignila obrestnih mer, dokler ne bo gospodarska rast dovolj visoka, da se bo posledično znižala stopnja brezposelnosti in nato s pritiskom na plače dvignila inflacijska pričakovanja. To lahko traja še precej časa, kar gre v prid delniškim trgom.

Glavna tema makroekonomskih kazalcev je inflacija in to predvsem na kitajskem. Kitajska centralna banka je pred dnevi že tretjič od lanskega oktobra zaradi strahu pred naraščajočo inflacijo zvišala obrestno mero za četrtino odstotne točke, ki sedaj znaša tri odstotke. Glede na objavljene podatke, da je gospodarska rast lani dosegla 10,3 odstotka ter da je inflacija na letni ravni znašala 3,3 odstotke, je bil dvig obrestnih mer pričakovan. Restriktivna monetarna politika posledično pomeni znižanje stopnje gospodarske rasti, ki jo bodo zaradi vpetosti kitajskega gospodarstva v svetovno ekonomijo občutili izvozniki po vsem svetu.

Če pogledamo gibanja prilivov in odlivov v ameriških ETF skladih v preteklem tednu ugotovimo, da so največje prilive zabeležili sektorski ETF-ji vezani na sektor materialov in energije, največje odlive pa je beležil ETF vezan na razvijajoče trge. To je pričakovano, saj investitorje skrbi inflacija na razvijajočih trgih, ki se že odraža v dvigih obrestnih mer, vse to pa pomeni manjšo likvidnost in dražje zadolževanje, ki se bo v končni fazi odrazilo v manjših dobičkih podjetij. Glede na gibanje denarnih sredstev v ETF skladih v zadnjih tednih lahko zaključim, da se denar iz razvijajočih se trgov seli na razvite trge. Zanimivo pa je, da kljub zelo velikom odlivom iz ETF sklada vezanega na razvijajoče trge, ki so bili pretekli teden drugi največji v zgodovini, se to ni odrazilo v večji razprodaji delnic na teh trgih.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič