Pon 4 Mar 2019

Goldman Sachs pozitivno o tveganih naložbah

Svetovni trg: Ameriški predsednik Donald Trump si za rast želi stimulativnega okolja nizkih obrestnih mer

Prejšnji teden se je zgodilo težko pričakovano zasedanje predsednika ameriške centralne banke (Fed) Jeroma Powella pred bančnim odborom. Poudaril je, da je ameriško gospodarstvo, sicer močno in zdravo, v zadnjem obdobju dočakalo nekatere nove signale, kot so visoka volatilnost na borzah konec minulega leta ter spremenjeni finančni pogoji oziroma poslovno ozračje, ki zagotavlja vse manj podpore za rast podjetij.

Powell je v svojem govoru še omenil, da se je upočasnila rast gospodarstva v nekaterih tujih največjih ekonomijah, predvsem v Evropi in na Kitajskem. Prav zaradi dejstva, da je predsednik ameriške centralne banke omenjal finančne trge pred stanjem gospodarstva, številni analitiki ocenjujejo, da je ena najpomembnejših nalog Feda preprečevanje večjih padcev tečajev na borzah. Tako se je Fed odzval na januarskem zasedanju, ko je spremenil sporočilni ton v smislu manjšega števila dvigov temeljne obrestne mere v letošnjem letu. Obstajajo celo špekulacije, da ne bo nobenega dviga ter da se po povečala naklonjenosti bolj spodbujevalnim ukrepom, ki bodo pomagali gospodarstvu, da bo dobilo nov zagon. Sicer sta osrednja cilja Feda polna zaposlenost, kjer je ta cilj že izpolnjen, ter stabilna inflacija (blizu dveh odstotkov), kjer pa se Fed še bojuje, vendar podatki kažejo, da se ukrepi razvijajo v želeni smeri.

Ameriški politiki s predsednikom Donaldom Trumpom na čelu si želijo stimulativnega okolja nizkih obrestnih mer, likvidnosti in poplave denarja, kar sta dva velika pogoja za nadaljnjo rast ameriškega gospodarstva ter posledično tečajev ameriških delnic na borzah. V tem smislu se je oglasil glavni analitik ene največjih analitskih hiš na svetu Goldman Sachs Jan Hatzius, ko je dejal, da se na obzorju že kažejo zeleni signali, ki pomenijo, da se bo svetovna gospodarska rast dvignila, in za letošnje leto napovedujejo 3,5-odstotno gospodarsko rast.

Goldman Sachs je za prihodnje obdobje optimističen ter stavi na bolj tvegane naložbene razrede, čeprav bodo donosi v nadaljevanju leta nekoliko manjši zaradi nedavne rasti tečajev ter zaradi pričakovanj in napovedi o nižjih prihodkih in dobičkih podjetij. Hkrati pričakuje tudi rast donosnosti obveznic in šibkejši dolar, saj Fed ne bo več v večji meri dvigoval temeljne obrestne mere. O Kitajski meni, da se lahko zgodi obrat v smeri večje pričakovane rasti gospodarstva, saj se kitajska vlada z ukrepi vse bolj trudi spodbuditi rast druge največje ekonomije na svetu. Goldman Sachs trenutno vidi Evropo kot najšibkejše gospodarstvo, kjer je Italija tehnično že v recesiji, Nemčija se je temu za las izognila, preostale ekonomije pa imajo šibko rast. Pričakujejo, da bo ECB zvišala ključno obrestno mero konec letošnjega leta oziroma najpozneje do poletja leta 2020.

Kaj torej lahko pričakujemo letos? Donosnost na delniških trgih je v prvih dveh mesecih že precej visoka, vendar se tako ZDA kot Kitajska trudita z ukrepi spodbujati svoje gospodarstvo, da bi še bolj raslo. Donald Trump tudi trdi, da lepo napredujejo pogovori pri pripravi trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko. Če dogovor bo, bo ta gotovo dal novega vetra v jadra delniškim trgom, torej v splošnem lahko pričakujemo pozitivni trend tečajev delnic.

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi d.o.o.

        

 

Vir: Bloomberg

DELO, 4.3. 2019, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA, SVETOVNI TRG

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič