Sob 14 Apr 2018

Geopolitična tveganja spet v ospredju

V zadnjih dneh je poleg zaostrovanja trgovinskih ukrepov na relaciji ZDA–Kitajska spet prišla v ospredje sirska kriza. 

Razkazovanje mišic in grožnja s carinami je tako na ameriški kot tudi na kitajski strani imelo vpliv na delniške trge, in to predvsem na tista podjetja, ki bi jih carine neposredno zadele. Volatilnost trgov so tako podžigale izjave ameriškega in kitajskega predsednika, ki so vnašale nemir na kapitalske trge. Presenetljivo zaostrovanje sirske krize in vnovična neposrečena ter neprimerna retorika ameriškega predsednika Trumpa do Rusije o tem, kdo ima boljše rakete, nista imela večjega vpliva na delniške trge. Bolj se je trenutna situacija odražala na trgu surovin.

Dejstvo je namreč, da Sirija kot država ni pomembna proizvajalka nafte, seveda pa ponovni vojaški konflikt na tem področju pomeni tveganja za sosednje države, ki so seveda pomembnejše izvoznice nafte. Tako se je nafta Brent v minulem tednu podražila s 67 dolarjev na 72 dolarjev za sodček, kar predstavlja več kot 7-odstotni skok cene. Okrepile so se namreč ocene, da lahko pride do motenj v dobavi nafte. Meje 70 dolarjev za sodček nafta namreč ni dosegla že od leta 2014, ko je nafta praktično v pol leta strmoglavila s skoraj 120 dolarjev na samo 45 dolarjev za sodček. Nasploh lahko ugotovimo, da je bil letošnji prvi kvartal, kar zadeva delniške in obvezniške donose, bolj za pozabo, saj je večina indeksov končala v rdečih številkah.

Ena redkih izjem je splošni indeks surovin, ki je od začetka leta s pozitivnim donosom (merjeno v dolarjih), če pa izločimo še učinek nekoliko šibkejšega dolarja od začetka leta, je tudi surovinski indeks (merjeno v evrih) končal v rdečih številkah. Ob pomanjkanju kakih »bikovskih« makroinformacij (zadnji makropodatki o trgu dela v ZDA in maloprodaji v EU so bili namreč nekoliko slabši) se je tako pozornost kapitalskega trga več kot očitno preusmerila v bolj geopolitične sfere. Dejavnik tveganja je lahko tudi objava kvartalnih rezultatov podjetij, kjer se v povprečju pričakuje 

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

DnevniK: 14. 4. 2018, BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več