Pet 14 Maj 2010

Fiskalne težave in dobre objave

V zadnjih tednih je gibanje na evropskih in tudi svetovnih borzah še najbolj pod vtisom dogodkov povezanih z Grčijo in ostalimi problematičnimi državami. Konec prejšnjega in v začetku tega tedna se je odvijala prava drama na borzah v smislu izrazite nihajnosti. Kot da evropskih težav ni dovolj je k dodatnem nezaupanju pripomogla Amerika z nekajminutnim zlomom borze, katerega vzrok še vedno ni povsem jasen.

Sprejem paketa finančne pomoči državam evro območja v težavah v višini 750 milijard EUR, ki je bil objavljen v začetku tega tedna je sicer precej zmanjšal neposredno tveganje zloma evropskega gospodarstva. Ne spreminja pa dejstva, da morajo problematične države – poleg Grčije še predvsem Portugalska in Španija - korenito spremeniti fiskalno politiko v smislu manjše proračunske porabe ter večjega pobiranja davkov. To za te države lahko pomeni v najslabšem primeru še nekajletno obdobje recesije. Španija se je že odzvala z napovedjo največjih proračunskih varčevalnih ukrepov v zadnjih 30 letih, ki naj bi letni proračunski primanjkljaj spravili pod 6 odstotkov BDP v naslednjih dveh letih.

Reševalni paket vključuje štiri glavne ukrepe. Prvič; Iniciativa EU/IMF bo priskrbela 60 milijard EUR za takojšnje reševanje solventnosti Grčije. Drugič; države evro območja bodo priskrbele garancije in posojila v višini 440 milijard, s pomočjo IMF-a v višini vsaj polovice tega zneska. Sredstva bodo priskrbljena s pomočjo posebnih instrumentov z zapadlostjo po treh letih. Tretjič; ECB bo kupovala državne obveznice problematičnih držav preko nacionalnih centralnih bank. Četrtič; ECB podaljšuje ugodna posojila komercialnim bankam za 3 mesece pri 1 odstotni obrestni meri.

Že sama napoved reševalnega paketa je ugodno vplivala na zniževanje zahtevane stopnje donosa obveznic problematičnih držav. Ob povrnjenem zaupanju investitorjev, kar bi obdržalo zahtevano donosnost obveznic problematičnih držav na nizkih ravneh, morda pomoč sploh ne bo potrebna. Ob morebitnem novem valu nezaupanja in razprodaj pa morda tudi omenjena višina pomoči ne bo več zadostna. Poleg tega ostaja še veliko neznank glede same izvedbe načrta, zahtevanih pogojev in sankcij ob neizpolnjevanju teh pogojev, zato bodo trgi verjetno še nekaj časa precej nihali.

K sreči smo na drugi strani priča precej dobrim objavam poslovnih rezultatov, povečanemu optimizmu podjetij in potrošnikov pa tudi makroekonomski podatki po svetu vzbujajo veliko mero optimizma za globalno okrevanje. Tako se močno povečuje število delovnih mest denimo v Avstraliji in ZDA, krepi se potrošnja in industrijska proizvodnja. Podatki nakazujejo da se kljub vsem težavam svetovna gospodarstva nahajajo v zgodnji fazi konjunkture, ki bi morala trajati še nekaj let. Škoda le, da ne bo šlo brez težav.

Avtor: mag. Sašo Ivanović, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več