Pon 10 Jul 2017

Finančni trgi v preteklem četrtletju

Vstopili smo v drugo polovico letošnjega leta, zato si poglejmo nekatere poudarke iz preteklega četrtletja, s katerim evrski vlagatelji glede na dosežene donosnosti ne morejo biti prav zadovoljni.

Glavni svetovni delniški indeksi so sicer četrtletje večinoma končali višje, vendar je apreciacija evra poskrbela, da so tečaji, preračunani v evre, v rdečih številkah. Ameriški delniški trg je tako četrtletje v evrih zaključil 3,9 odstotka nižje, predvsem na račun 7-odstotne depreciacije ameriškega dolarja v primerjavi z evrom. Med ameriškimi naložbami ima največji upad vrednosti razred manjših podjetij, in sicer pet odstotkov. Trgi v razvoju so se odrezali nekoliko bolje, z letošnjo 10-odstotno donosnostjo pa ostajajo najdonosnejša regija v letošnjem letu. Vlagatelji v to regijo so največ navdušenja izkazali nad podjetji informacijske tehnologije, najmanj pa za delnice industrijskih ter surovinskih podjetij. Srednjeročno regija ostaja nadpovprečno zanimiva, predvsem zaradi višje pričakovane rasti podjetniškega sektorja, nižjih vrednotenj, marsikje tudi zaradi spodbujevalne monetarne politike. Poleg tega se uspešno spreminja struktura rastočih gospodarstev, s poudarkom na preusmeritvi k tehnološko podprtim panogam. Med poglavitnimi tveganji še vedno velja izpostaviti visoko zadolženost podjetij v nekaterih državah ter pregrevanje nepremičninskega sektorja. Pri izboru naložb bo zato tudi v prihodnje zelo pomembna izbira držav znotraj regije. Naložbe s fiksnim donosom so bile med osnovnimi naložbenimi razredi med najdonosnejšimi, v večini beležijo pozitivno donosnost. V segmentu podjetniških obveznic so se najbolj povišale vrednosti obveznic zunaj investicijskega razreda (dva odstotka), v segmentu državnih pa obveznice perifernih držav (Grčija, Španija in Portugalska). Zaradi znižanja nekaterih obveznic iz jedra Evrope so se precej znižale tudi razlike v donosnosti med posameznimi državami. Še naprej se cenijo nafta in nekatere surovine, vrednost cene nafte je konec junija dosegla celo letošnjo najnižjo vrednost. Poglavitni razlog je presežna ponudba na trgu, ki jo v zadnjem času zagotavljata predvsem ZDA  in Libija. Članice kartela OPEC so na zadnjem sestanku sicer potrdile podaljšanje dogovora o začasnem nižjem črpanju, kar pa negativnega trenda ni uspelo zaustaviti. Kljub vsemu analitiki ostajajo optimistični, mediana napovedi za naslednje četrtletje predvideva rast za okoli 10 odstotkov. Zaradi nižjih cen nafte so bile delnice energetskega sektorja precej pod pritiskom vlagateljev, v povprečju so v preteklem četrtletju padle za več kot 11 odstotkov. Med globalnimi sektorji je le farmaciji uspelo povišati vrednost, sledi mu letos najbolj donosen sektor informacijske tehnologije.

 

 

 

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 25, 8.7.2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več