Sob 29 Sep 2018

Finančni trgi počasi izgubljajo zaupanje v Italijo

Predlog italijanskega proračuna za prihodnje leto je vse prej kot navdušil deležnike na finančnih trgih. 

Marsikdo se celo boji, da scenarij, ki se pripravlja, spominja na tistega iz Grčije, samo z drugo zasedbo glavnih igralcev. Zahtevana donosnost na desetletno državno obveznico se je povzpela na približno 3,2 odstotka; samo za primerjavo, zahtevana donosnost na nemško desetletno državno obveznico je upadla na približno 0,45 odstotka. Zakaj trgi niso naklonjeni proračunu populistične italijanske vladne koalicije, če pa je predvideni primanjkljaj proračuna, ki znaša 2,4 odstotka BDP, v mejah, ki jih dopušča EU?

Glavna skrb je velikanski dolg Italije, ki znaša 2400 milijard evrov. Preračunano kot delež BDP to znaša več kot 130 odstotkov. Če pomislimo, da Mednarodni denarni sklad za prihodnje leto napoveduje rast italijanskega BDP za okoli odstotek, se bo torej naslednje leto dolg Italije povečal ne samo nominalno, ampak tudi kot delež BDP. Bolj kot visoka zadolženost trge skrbi, da Italija ne bo zavila na pot Grčije. Nepopustljiva namestnika premierja Matteo Salvini in Luigi Di Maio, vodji koalicijskih strank, stvari samo še bolj zapletata. Nadaljevanje poti uresničevanja predvolilnih obljub, med katere spadajo univerzalni dohodek, preklic zvišanja starostne meje za upokojitev ter znižanje davkov, bi potrebo po dodatnem zadolževanju samo še povečalo. Dodatno, nestrinjanje s predlogi finančnega ministra Giovannija Tria, ki je napovedoval, da ne bo privolil v primanjkljaj, višji od dveh odstotkov, in skrb, da bo njegov morebitni odstop povzročil znižanje kreditne ocene Italije, vsekakor nista voda na mlin prihodnjemu položaju Italije na finančnih trgih.

Apetiti vlade po čezmernem trošenju prihajajo ob precej neprimernem trenutku. Ob pričakovanem dvigu obrestnih mer s strani ECB v prihodnjem obdobju ter zaključevanju programa odkupa državnih obveznic so trgi upravičeno zaskrbljeni, da bo Italija prišla v položaj, ko bo reprogramiranje dolga postalo zelo zahtevno, zahtevana donosnost na njihove državne obveznice pa bo dosegla visoke ali celo na dolgi rok nevzdržne ravni.

Za zdaj lahko upamo in pričakujemo, da je to bolj priprava na prihajajoče volitve v evropski parlament. Trdna pozicija do EU in nakazovanje izpolnjevanja predvolilnih obljub, vse v duhu pridobivanja volilcev. Ob nadaljnjih nesmiselnih ukrepih pa se lahko komentar vodje senatorjev iz vrst Gibanja petih zvezd »Ne bojimo se trgov« hitro pokaže za prepogumnega. Saj prav tako kot imajo volilci demokratično pravico izbrati, kakršno koli vlado želijo, imajo trgi pravico odzvati se na finančne poteze te vlade.

Spodbudno pa je, da kljub dogajanju v Italiji nismo doživeli večjih premikov na valutnem trgu, kjer se evro ni pretirano premaknil. Omenjena mirnost kaže, da trgi ne vidijo trenutnih italijanskih težav kot nerazrešljiv gordijski vozel, ki bi kot sidro za sabo potegnil celotno Evropo.

Avtor: Vid Pajič, Triglav Skladi

Dnevnik: 29. 9. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo