Pet 18 Jul 2014

Finančne družbe kot uvod v stanje ameriškega gospodarstva

Za nami je dober teden dni, odkar so se v ZDA začele objave poslovnih rezultatov za drugo četrtletje. Do sedaj je rezultate objavilo okoli 10 odstotkov družb iz ameriškega indeksa S&P 500, pri čemer je bil daleč najbolj zastopan finančni sektor. V prihodnjih tednih bo bolj jasna slika, kako poslujejo ameriške (in tudi druge svetovne) gospodarske družbe zunaj sektorja financ, za zdaj pa objave v finančnem sektorju kažejo dobršno mero optimizma.

Navadno prve objavjajo rezultate velike banke in investicijske družbe. Glede na število je objavilo rezultate 15 odstotkov družb, ki pa predstavljajo kar 85 odstotkov celotne tržne kapitalizacije v finančnem sektorju. Med njimi lahko omenimo Citigroup, J.P. Morgan Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo in BlackRock, postavijo pa dobro iztočnico, kaj se dogaja v celotni industriji. Pričakovanja glede ustvarjenih dobičkov so se pred začetkom objav nekoliko znižala, saj glede na enako obdobje lanskega leta ni videti prave rasti. Zato pa so rezultati na podlagi znižanih pričakovanj pozitivno presenetili. Boljše objave od pričakovanj se vrstijo zaradi odsotnosti negativnih novic in rahlih izboljšav v osnovni dejavnosti. Od 12 družb iz finančnega sektorja jih je 10 objavilo boljši dobiček od pričakovanj, polovica pa tudi višje prihodke. V komercialnem bančništvu je opazna rast posojil predvsem na področju industrijskih in komercialnih posojil, čeprav neto obrestne marže ostajajo nizke, hipotekarna posojila pa še vedno nekoliko upadajo. Bolj opazna je rast na področju investicijskega bančništva, pri čemer na samem področju trgovanja z finančnimi instrumenti zaradi zakonodajnih sprememb ni izboljšav. Vse prej omenjene velike banke se soočajo tudi z velikimi tožbenimi zahtevki, ki kvarijo dobičkonosnost.

Rezultati finančnega sektorja za drugo četrtletje so bili boljši od pričakovanj analitikov, kot tudi glede na predhodno četrtletje. Celotni dobički pa ostajajo praktično na nespremenjenih ravneh glede na enako obdobje prejšnjega leta. Čeprav se neto obrestne marže verjetno še ne bodo kmalu izboljšale, je upanje za rast usmerjeno predvsem v izboljšanje posojilne aktivnosti ter prihodke iz naslova investicijskega bančništva. Če lahko sodimo po začetnih objavah finančnih družb in še nekaterih drugih večjih podjetij, se nam spet obeta dobra sezona poslovnih rezultatov, ki lahko v prihodnjih mesecih ponuja podporo delniškim tečajem. Več bo jasno v prihodnjih tednih.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 18. 7. 2014, rubrika: Borzni komentar

 

 

 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS januar 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi