FED
Sob 23 Sep 2017

FED v krčenje bilance

V sredo je potekalo zasednje ameriške centralne banke FED, kjer je bila nakazana nadaljna denarna politika ZDA. 

Na decembrskem zasedanju nas po vsej verjetnosti čaka nov dvig ključne obrestne mere – verjetnost le tega se je takoj po zasedanju povišala na 63 odstotkov.

V letu 2018 pa se nakazujejo še trije nadaljnji dvigi, česar trgi niso popolnoma pričakovali, saj se je takoj po zasedanju dolar začel močno krepiti. Presenečenje je bolj posledica dejstva, da ameriška inflacija še ni na želeni ravni, razlog za nižjo inflacijo od pričakovane še prvi dami FED-a ni najbolj znan. Ker je trg vseeno pričakoval še podaljšanje obdobja do začetka konkretnejšega zategovanja denarne politike, smo bili posledično priča nekoliko večji nihajnosti na trgih.  Seveda v prid dvigovanju obrestnih mer v ZDA govori  drug ključen makroekonomski podatek – to je stopnja brezposelnosti, ki je na najnižji ravni v zadnjih 16 letih.  Več negotovosti in bojazni je s krčenjem bilance FED-a, ki se je  v preteklih letih močno »odebelila« zaradi odkupovanja obveznic na trgu. Tako znaša portfelj ameriške centralne banke 4.500 miljard dolarjev in nekateri črnogledi analitiki tukaj vidijo možnost naslednje finančne krize -  predvsem v smislu, na kakšen način in v kolikšnem času bo FED zmanjšal svojo bilanco. 

Od leta 2014 FED praktično ne namenja več novega denarja za nakupe obveznic, ampak samo reinvestira prejete kupone in glavnice od 4.500 milijard dolarjev portfelja.  Seveda so zaradi teh ukrepov cene obveznic na rekordnih vrednostih, donosi pa na drugi strani rekordno nizko. Kapital je v preteklosti posledično  iskal višje donose, ki jih je našel v delniških naložbah, visoke vrednosti ameriških delniških indeksov so deloma tudi posledica ohlapne monetarne politike FED-a. Scenarijev glede zmanjševanja portfelja državnih in hipotekarnih obveznic je sicer več, najmanj verjeten je  scenarij, da bi FED začel prodajati portfelj obveznic na trgu. Trenutno je sprejet scenarij, kjer se bilanca FED-a zmanjšuje za 10 miljard mesečno – torej za toliko bo FED mesečno zmanjšal nakupe obveznic od prejetih obresti in zapadlih glavnic. 

Na področju objav podjetij, pa je v preteklem tednu odmevala  namera  spletnega velikan Googla, ki bo za 1,1 miljarde dolarjev prevzel del tajvanske družbe HTC, ki je najbolj znana po svojih pametnih telefonih. S tem želi Google okrepiti predvsem oddelek razvoja strojne opreme v segmentu  pametnih telefonov. T

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 33, 23.9.2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

  Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

  Preberite e-vodič