Pet 25 Jan 2008

FED ukrepal prepozno?

Ta teden je nedvomno zaznamovalo nepričakovano znižanje ključne obrestne mere s strani ameriških zveznih rezerv in to kar za 75 bazičnih točk na 3,25 odstotka, kar je največje znižanje v zadnjih 23 letih.

Ameriški centralni bankirji so namreč v strahu pred recesijo in strmo padajočimi delniškimi trgi odreagirali skorajda panično, zato se delnice tudi po objavi novice niso uspele obdržati v pozitivnem območju. Vse bolj verjetna je možnost, da so narobe ocenili dejansko stanje in ukrepali prepozno. Napovedi in bojazni nekaterih najuglednejših svetovnih finančnikov se uresničujejo, čeprav so se zdele še ne dolgo nazaj za malo verjetne.

V letošnjem letu se pričakuje upočasnitev gospodarske rasti na svetovni ravni, predvsem po zaslugi ZDA. Svetovno gospodarstvo je namreč odvisno od ameriškega, saj pomeni izvoz v ZDA četrtino svetovnega BDP-ja, a vseeno ne več toliko kot včasih. Hipotekarna in nepremičninska kriza ter pred dnevi objavljeni visoki odpisi finančni institucij zaradi izgub iz naslova izvedenih finančnih instrumentov trenutno držijo delnice globoko v rdečih številkah. Dodatno je k temu pripomogla najnovejša kreditna kriza in sicer na področju zavarovalnic, ki zavarujejo pravočasno izplačilo glavnice in obresti pri obveznicah. Bonitetna agencija Fitch je namreč zmanjšala bonitetno oceno zavarovalnici Ambac, ki je ena največjih zavarovalnic s tega področja. To je pomenilo, da so se zmanjšale bonitetne ocene vseh obveznic, ki so zavarovane preko te zavarovalnice. Viri so poročali, da gre za okrog 100.000 obveznic v vrednosti več kot 500 milijard dolarjev. Nižja bonitetna ocena pa v končni fazi pomeni dražje zadolževanje, kar je v času finančne krize še posebej občutljivo.

Čisto nasprotno in neusklajeno je ta teden delovala Evropska centralna banka na čelu z Jean Claud Trichetom, ki je razočaral vlagatelje na evropskih borznih parketih. Izjavil je, da kljub krizi na finančnih trgih ostaja še naprej glavni cilj centralne banke inflacija oz. stabilnost cen, katere zgornja meja je postavljena pri dveh odstotkih. Trenutno pa kar za dobro odstotno točko presega zastavljeni cilj, kar pomeni, da na naslednjem zasedanju v začetku februarja ne gre pričakovati znižanja obrestne mere. S tem pa se še dodatno povečuje razmak med obrestnimi merami v ZDA in Evropi, ki daje zagon rasti skupni evropski valuti nasproti ameriškemu zelencu. Zato so analitiki že precej enotnega mnenja, da bo ECB kljub vsemu do junija znižala obrestno mero in tako zmanjšala diferencial med obrestnimi merami. To bi okrepilo vrednost dolarja nasproti evru, kar bi pomenilo večji izvoz in manjši uvoz in torej rast evropskega gospodarstva. Prej ko slej bo zaradi različni pritiskov tudi Trichet prisiljen iti po poti njegovega ameriškega kolega, ki se je iz inflacijskih ciljev preusmeril na cilj spodbuditve gospodarske rasti. Vsaj začasno.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo