Pon 23 Mar 2009

FED postregel s presenečenjem

Ameriške delnice in podobno tudi ostale po svetu v tekočem mesecu krepko pridobivajo na vrednosti, saj kakor kaže, vlagatelji verjamejo, da bodo sprejeti ukrepi pomagali svetovno gospodarstvo relativno hitro potegniti iz recesije. Glavni ameriški indeks S&P 500 je od najnižje vrednosti v zadnjih dvanajstih letih, ki jo je dosegel 9. marca, zrasel za sedemnajst odstotkov, predvsem po zaslugi finančnih delnic, ki so v omenjenem obdobju v povprečju zrasle za več kot petdeset odstotkov. Eden od glavnih razlogov je objava bank Citigroup, Bank of America in JPMorgan Chase, da so v prvih dveh mesecih letos poslovale dobičkonosno, kar so vlagatelji razumeli, da je najhujše glede finančne krize že mimo.

Dodatno je rast delnic v tem tednu podžgala nepričakovana poteza ameriške centralne banke na čelu z Ben Bernankom, ki je v sredo zvečer objavila, da bo kot eno zadnjih orožij v boju zoper recesijo na trg poslala svež denar v višini do 1.150 milijard dolarjev. Likvidnost bodo na trg plasirali v obliki odkupovanja lastnih državnih obveznic in hipotekarnih obveznic. Nova likvidnostna injekcija v finančni sistem je torej pozitivno vplivala na vrednost delnic, vendar se je po drugi strani logično v nekaj minutah po objavi vrednost dolarja nasproti glavnim svetovnim valutam ter zlatu krepko znižala. Prednosti omenjene poteze FED-a so v poceni denarju, kar naj bi se odrazilo na večji potrošnji, ter zmanjšanju obrestnih mer predvsem na hipotekarnih obveznicah, kar bo pomenilo, da bodo ameriški državljani lažje odplačevali hipotekarne kredite. Slaba stran pa je dejstvo, da je odločitev o tiskanju denarja že po svoji naravi inflatorna in lahko če ni pod kontrolo vodi tudi do hiperinflacije. Menim, da je pred ameriškimi centralnimi bankirji še zelo velik izziv, da bodo gospodarstvo iz recesije izvlekli brez prevelike škode.

Posledično z rastjo delnic raste tudi cena nafte, saj je za 159- litrski sodček treba odšteti že okrog 50 dolarjev, gledano v evro valuti pa se je zaradi padca vrednosti dolarja celo nekoliko pocenila. Krepko je ta teden zrasla cena zlata kot hranilca vrednosti, saj se trenutno trguje po ceni 935 dolarjev za unčo. Strah pred inflacijo se je torej takoj odrazil na rasti cene zlata, ki se bo po vsej verjetnosti še nadaljevala. Ali smo torej že na poti iz velike recesije bo pokazal le čas, a ostaja dejstvo, da je v teh časih, ko dejansko še ni jasne slike kje smo in kam gremo, modro biti previden in preudaren v kaj in na kakšen način investirati.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več