Pet 29 Apr 2011

FED osredotočen na gospodarsko rast

Sreda, 27. april 2011, označuje prelomen trenutek v zgodovini sistema ameriške centralne banke. Ben Bernanke, trenutni guverner, je namreč po zasedanju sveta guvernerjev in sprejeti odločitvi, da se trenutna raven temeljne obrestne mere ohrani na ravni med 0 in 0,25 odstotka, prvič odgovarjal na vprašanja zbranih novinarjev in tako po zgledu Evropske centralne banke in centralnih bank Anglije, Japonske in Nove Zelandije oznanil nov način komuniciranja, s katerim bo poskušal v prihodnje doseči večjo raven transparentnosti politike centralne banke.

Četudi je Bernanke transparentnost monetarne politike zagovarjal še kot profesor na univerzi Princeton pred začetkom predsedovanja centralni banki Združenih držav Amerike, je ta šele v letu 2000 začela objavljati uradne izjave po vsakršnem sestanku guvernerjev. Šele leta 1994, le leto preden je Nobelovo nagrado za svoje raziskovalno delo na področju transparentnosti in napovedljivosti fiskalne in monetarne politike prejel ameriški ekonomist Robert Lucas, pa je ameriška centralna banka začela z uradnimi izjavami o spremembah monetarne politike. Pod vodstvom Bernankeja se od leta 2006 objavljajo četrtletne napovedi gospodarskih gibanj ter od leta 2009 napovedi gospodarske rasti, inflacije in nezaposlenosti.

Večja preglednost monetarne politike bo v naslednjem obdobju njenega delovanja, ki bo zajemalo umik oziroma sterilizacijo izrednih spodbujevalnih ukrepov za izhod iz gospodarske krize, izredno dobrodošla. Tako se naj bi vsaj deloma omejili primeri kot smo jim bili priča v aprilu, ko so se posamezni guvernerji skoraj vsakodnevno in kaotično obmetavali z različnimi scenariji glede trenutnega obdobja kvantitativnega spodbud (tako imenovani QE2), ki naj bi se končalo junija, in s tem na kapitalske trge vnašali nemalo nemira.

Včerajšnja novinarska konferenca je tako v skladu s pričakovanji vlagateljev, ki poznajo zgodovino trenutnega guvernerja in mandat njegove centralne banke, nepresenetljivo postregla z nedvomno zavezo o izpeljavi programa do njegovega napovedanega konca čez dobra dva meseca, pri čemer bo od julija naprej ameriška centralna banka še vedno reinvestirala zneske zapadajočih obveznic in drugih instrumentov in tako implicitno vzdrževala QE2 pri življenju. Še več, ob dokaj nizkih inflacijskih pričakovanjih in morebitni anemični gospodarski rasti ni izključena niti možnost naslednjega obdobja gospodarskih spodbud (tako imenovanega QE3).

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več