Pet 27 Jan 2012

FED do leta 2015 ne bo zviševal obrestnih mer?

Po pravkar zaključenem dvodnevnem zasedanju guvernerjev ameriškega sistema centralnih bank lahko ugotovimo, da se trgom obeta nadaljevanje obdobja poceni virov denarja. Guvernerji sporočajo, da bo temeljna obrestna mera ostala blizu 0 odstotkov večino leta 2014, pri čemer kar šest od sedemnajstih guvernerjev pričakuje prve dvige šele v letu 2015. Ameriška centralna banka se je tako odločno odzvala na prednovoletno potezo Evropske centralne banke, s katero je bankam zagotovila neomejeno triletno financiranje, s katero je ameriški dolar v primerjavi s skupno evropsko valuto poslala tri odstotke višje.

Pričakovanja guvernerjev o naslednjem zvišanju obrestne mere so odraz slabotnih podatkov o aktivnosti v največjem svetovnem gospodarstvu. Mandat ameriške centralne banke namreč poleg običajnega uravnavanja inflacije v določenem intervalu zajema tudi skrb za gospodarsko rast. Ta je kljub množici monetarnih ukrepov v zadnjih letih še vedno bistveno nižja, kot si želijo, po včerajšnji znižani reviziji pa spet znaša le še od 2,2 do 2,7 odstotka za letošnje leto.

Možnost nadaljnjih spodbud opešanemu gospodarstvu je kratkoročno vsekakor pozitivna novica za vlagatelje, saj lahko pričakujemo, da se bo nagnjenost k tveganju obdržala na trenutnih ravneh ter da se bodo tečaji na delniških trgih in drugih trgih bolj tveganih naložb krepili. Naslednja podobna pozitivna novica nas sicer čaka že konec februarja, ko bo Evropska centralna banka ponovila avkcijo triletnega repo financiranja. Analitiki pričakujejo, da bo interes poslovnih bank vsaj tolikšen kot pred mesecem dni, kar pomeni, da se bo znesek spet približal 500 milijardam evrov.

Upravljavec največjega obvezniškega sklada na svetu Bill Gross ocenjuje potezo Ameriške centralne banke kot verzijo »kvantitativnega sproščanja 2.5« in pričakuje še bolj odločna dejanja v obliki »kvantitativnega sproščanja 3«, ki naj bi zajemalo predvsem instrumente na podlagi hipotekarnih posojil. Njegova pričakovanja so na podlagi včerajšnje uradne izjave ameriških guvernerjev vse bolj realna, vlagateljem pa spet ponujajo nekaj priložnosti za zaslužek kljub dejstvu, da se dolžniška kriza v Evropi še zdaleč ne rešuje po pričakovanjih politikov, kaj šele analitikov ali vlagateljev.

 

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d. o. o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi