Pet 31 Jul 2020

FED bo nadaljeval boj z virusom

 

V normalnih časih bi se te dni ubadali s poletnim mrtvilom. V minulem tednu pa smo z velikim zanimanjem spremljali objave polletnih rezultatov glavnih borznih družb. Tudi sredino sporočilo iz ameriške centralne banke ima v teh časih bistveno večjo težo. Tako je pričakovano ključna obrestna mera v ZDA ostala nespremenjena in tako bo očitno še nekaj časa. Bolj pa nas je zanimalo splošno sporočilo glede nadaljnje monetarne politike.

FED trenutno stanje ekonomije ocenjuje kot šibko in zelo negotovo; prihodnje stanje gospodarstva bo močno odvisno od tega, kako nam bo uspelo obvladati virus. Ponovno so poudarili, da bodo uporabili vsa »orožja« za podporo okrevanju gospodarstva in zadržali trenutno ključno obrestno mero še naprej tako nizko, da bi postopoma dosegli cilj polne zaposlenosti gospodarstva.

Zaradi tega sporočila je dolar še naprej padal (gledano proti evru) in od sredine meseca maja izgubil že skoraj deset odstotkov svoje vrednosti. Način spopadanja Trumpa z virusom ameriškim volilcem ne daje občutka, da je zadeva vsaj približno pod kontrolo – posledično ima na novembrskih predsedniških volitvah protikandidat Biden po anketah že občutno prednost pred Trumpom. Izbruhi virusa v nekaterih zveznih državah – Teksasu, Floridi, Kaliforniji in Arizoni – so namreč tako obsežni, da vzbujajo velik dvom o uspešnosti boja proti virusu. Posledično sta najbolj na udaru trg dela in potrošnja tako končnih izdelkov kot storitev. Ravno pri slednjih, kjer v zadnjem času lahko spremljamo nekoliko bolj dinamične ekonomske kazalce (kot je na primer rezervacija miz v restavracijah), kaže na to, da se zadeve spet slabšajo. Ob svežem podatku, da se je ameriški BDP v drugem kvartalu skrčil za nekaj manj kot 33 odstotkov (tudi nemški BDP je upadel za več kot 10 odstotkov v drugem kvartalu), in ob dejstvu, da imamo nove večje izbruhe, je tradicionalni varni pristan dolar začel izgubljati svoj lesk.

Kapital se seli v evre in v zadnjem času v polno sijoče zlato. Pri zlatu pa je treba opozoriti tudi na strukturo povpraševanja. Če govorimo o porabi zlata v industrijske namene – na primer v sektorjih tehnologije in luksuznih dobrin –, se je ta v zadnjem letu radikalno zmanjšala. Po drugi strani pa se izjemno debelijo predvsem ETF-skladi, ki sledijo ceni zlata na blagovni borzi. Tu se ustvarja velik balonček špekulativnega kapitala, ki se lahko ob postopni normalizaciji razmer hitro umakne v bolj donosne sektorje. Zlato bi v tem primeru izgubilo tla pod nogami. Verjetno bodo z vidika ameriškega investitorja v luči padanja njihove valute zanimive tudi mednarodne delnice – torej evropske, azijske. Posledično bi se moralo krepiti povpraševanje.

Avtor: Janez Javornik, pomočnik direktorja sektorja za individualno upravljanje premoženja

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt