Tor 28 Maj 2013

Evropski upravljavci nekoliko bolj optimistični

Pretekli teden je investicijska banka Bank of America Merrill Lynch objavila izsledke iz redne mesečne ankete med evropskimi upravljavci investicijskih skladov. V tokratni anketi je sodelovalo 231 upravljavcev, ki skupaj upravljajo 661 milijard ameriških dolarjev premoženja. Glavna ugotovitev je, da so upravljavci nekoliko bolj optimistični glede rasti evropskega gospodarstva ter da jih nekoliko manj skrbijo ključna makroekonomska tveganja. Pričakovanja o okrevanju gospodarstva so nizka, so se pa glede na pretekli mesec nekoliko popravila; približno četrtina jih namreč meni, da bo letošnje leto gospodarska rast v Evropi pozitivna. Tudi za podjetniški sektor obeti niso preveč optimistični, saj več kot 90 odstotkov upravljavcev napoveduje, da bo konsolidirana rast dobičkov podjetij le enomestna.

Zaradi začasnega razpleta Ciprske krize in konstituiranja vlade v Italiji se je nekoliko znižal strah pred ključnimi sistemskimi tveganji. Slaba tretjina anketirancev meni, da bo Evropski centralni banki s posegi na denarnem in dolžniškem trgu uspelo razrešiti krizo javnih financ, vsi pa so si enotni, da so prav pretekli ukrepi centralne banke najbolj pripomogli k okrepitvi zaupanja. Kot ključni prihodnji dejavniki pa so največkrat omenjene strukturne reforme v t.i. periferni Evropi ter ustanovitev bančne unije, nekateri pa obete za rast vidijo v velikih infrastrukturnih projektih, financiranih predvsem z obvezniškimi izdajami.

Kljub temu se optimizem še ni odrazil na investicijskih odločitvah. Pregled naložbenih pozicij namreč pokaže, da je Evropa še vedno najmanj priljubljen geografski sektor, ter da v zadnjem mesecu pri izpostavljenosti ni prišlo do nikakršnih sprememb. Istočasno je pri večini upravljavcev Evropa izražena kot najmanj privlačna regija v naslednjih 12 mesecih. Skoraj polovica jih sicer meni, da so evropski delniški trgi podcenjeni, ameriški delniški trg pa precenjen. Ta razlika je celo najvišja od novembra 2012, vendar je očitno tudi zahtevana premija za tveganje vse višja. Bolj opazno je povečanje naklonjenosti k tveganju pri investicijskih odločitvah glede sektorske rotacije, saj se nadaljuje rotacija v bolj ciklične sektorje. Najbolj naduteženi sektorji so zavarovalniški, tehnološki in industrijski sektorji, medtem ko najbolj poduteženi sektorji ostajajo sektorji javne oskrbe, gradbeništva, trgovine in telekomunikacij.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več