Čet 29 Aug 2013

Evropski upravljavci izjemno optimistični

Redna mesečna anketa, ki jo izvaja investicijska banka Bank of America Merrill Lynch, kaže, da je optimizem med evropskimi upravljavci investicijskih skladov v tem mesecu doseglo najvišjo vrednost v zadnjih 9-ih letih. V tokratni anketi je sodelovalo 229 upravljavcev, ki skupaj upravljajo 643 milijard ameriških dolarjev premoženja. Kar 88% vseh anketiranih upravljavcev meni, da se bo evropsko gospodarstvo v naslednjih 12 mesecih še okrepilo, pričakovanja glede rasti so najvišja v zadnjih 3 letih, skoraj 40% anketirancev pa meni, da je recesija evropskega gospodarstva tudi za naslednje leto malo verjetna. Tudi pričakovanja za podjetniški sektor so visoka, celo najvišja od aprila 2010, saj kar 64% upravljavcev pričakuje konsolidirano rast dobičkov v naslednjih 12 mesecih. Nekoliko manj kot polovica jih meni, da bo rast evropskega podjetniškega sektorja dvomestna. Optimističnim pričakovanjem je sledila tudi alokacija sredstev, saj ima kar 17% vseh anketirancev v svojih portfeljih evropsko regijo naduteženo, kar je največ od začetka leta 2008. Še vedno pa alokacija naložb v evropsko regijo zaostaja za ZDA. Sprememba v geografski alokaciji sredstev se je seveda odrazila tudi v tečajih, evropske delniške naložbe so tako eden izmed najboljših naložbenih razredov v zadnjih dveh mesecih.

Ključno makroekonomsko tveganje ostaja bojazen glede zniževanje rasti Kitajskega gospodarstva ter bojazen pred zlomom cen surovin, so se pa takšna pričakovanja glede na pretekli mesec nekoliko znižala. Nepričakovano se je okrepila bojazen glede evropske dolžniške krize, tako javnega dolga kot tudi bančnega sektorja, večina anketirancev pa rešitev vidi v višji rasti evropskega gospodarstva ter ukrepih Evropske centralne banke. Najbolj naduteženi sektorji so industrijski, zavarovalniški, tehnološki in bančni sektor, medtem ko najbolj poduteženi sektorji ostajajo sektorji javne oskrbe, nepremičnin, surovin ter gradbeništva. Največjo mesečno rast v alokaciji beleži bančni sektor, ki je iz precejšnje poduteženosti te mesec po dolgem času nadutežen sektor.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt