Sob 9 Apr 2016

Evropski potrošnik potrebuje boljšo perspektivo

V preteklem tednu sem imel priložnost poslušati »klasiko« ekonomista Velimirja Boleta, predavanje, v katerem nam s primerjalnimi grafikoni osvetli trenutno makroekonomsko stanje v Sloveniji in poda pričakovanja do konca leta. Od njegovih poudarkov se mi je vtisnila trenutna relativno nizka naklonjenost Slovencev k trošenju in rast nagnjenosti k varčevanju; trenda, ki naj bi se oblikovala z uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ leta 2012. Ne želim polemizirati o zloglasnem Zujfu, temveč opozoriti, da šibka potrošnja ni le slovensko dejstvo. Čeravno smo v tem pogledu v slabšem položaju, je zadržanost potrošnikov opazna v celotnem evrskem območju. Nominalno gledano smo v evrskem območju šele lani dosegli nivo potrošnje iz leta 2008, in to kljub dejstvu, da nam razpoložljivi dohodek ves čas raste. Kot ugotavlja Jean Pisani - Ferry, profesor in svetovalec francoske vlade, evrskemu območju manjka notranji moment – kljub rasti dohodka gospodinjstva ne trošijo in gradijo in kljub rasti dobičkov, podjetja ne prevzemajo tveganj in vlagajo. Zadnji trendi v zasebni potrošnji so sicer spodbudni, a sliko kvari domnevno vodilni kazalnik bodoče potrošnje – zaupanje potrošnikov. Kazalnik zaupanja, ki odraža razpoloženje med potrošniki, se slabša od začetka lanskega leta. Evropska komisija rezultatov anket ne interpretira, a verjetno bi znali našteti kar nekaj dejavnikov, ki so negativno vplivali na razpoloženje evropskih potrošnikov: pogajanja o razrešitvi grške krize, vse močnejši tokovi prebežnikov, ukrajinsko-ruski vojaški konflikt in sankcije zoper Rusije, vse glasnejši tabor za izstop Velike Britanije iz EU, skrbi glede depozitov v italijanskih bankah, konec koncev je povprečni Evropejec zelo verjetno seznanjen tudi z upočasnjevanjem Kitajske in spremljajočo negotovostjo. Vsi omenjeni dejavniki so bili očitno močnejši od rekordne pocenitve surovin in agresivnega spodbujanja s strani centralnih bank. Omenjeni Pisani - Ferry slabšo klimo »opravičuje« z žalostnimi obeti za prihodnost in rešitev vidi (kot že toliko ljudi pred njim) v strukturnih reformah. Kot primeren odziv na »apatičnost« potrošnje se omenja tudi tako imenovani helikopterski denar, s katerim bi denar iz centralne banke posredno (prek znižanja davkov) dobila gospodinjstva. A vprašajte se, kolikokrat bi morali takšno nagrado dobiti, da bi jo začeli trošiti? Dejstvo je, da bomo v Evropi težko vsi narodi hkrati srečni, saj bi za to verjetno morali uskladiti vsaj intervale volitev. Koristijo nam ravno tako ne geopolitična trenja, saj se znamo očitno hitro zapreti in ovirati že tako redke odločitve bolgarskih plamenov in elen, da si nekajkrat zvišajo urno delovno postavko s selitvijo k thomasom in charlottam v Belgijo. Ekonomski obeti so še kako pomembni za samozavest potrošnika in prav je, da izvrševalci ekonomskih politik mislijo na upravljanje pričakovanj, a v regiji številnih držav in nestabilnih sosedov bo treba skrbeti tudi za mir na ulicah.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 9. 4. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi