Sre 5 Okt 2016

Evropski delniški trgi v zadnjih treh mesecih

Tretje četrtletje, ki je bilo najbolj uspešno za evropske delniške trge trimesečno obdobje v celem letošnjem letu, je za nami. Po negativni prvi polovici leta vlagatelje zagotovo veseli nižja volatilnost in predvsem smer gibanja evropskega indeksa S&P Europe 350.

Sektorsko gledano je razmerje med sektorji s pozitivno četrtletno donosnostjo na eni strani in z negativno donosnostjo na drugi strani 6 proti 5, pri čimer velja izpostaviti predvsem sektorja Informacijska tehnologija (+15 odstotkov v tretjem četrtletju) ter Surovine in materiali (+13 odstotkov v omenjenem obdobju). Z vidika državne alokacije je imela velika večina držav, zastopanih v indeksu S&P Europe 350, pozitivni prispevek, pri čimer so največji vpliv imele Nemčija, Velika Britanija, Francija in Švica.

 

V zadnjih dneh septembra sta dogajanja na evropskih delniških trgih zaznamovala dva dejavnika. Prvi dejavnik je novica, da so države članice Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) pripravljene znižati obseg pridobivanja nafte, kar je seveda dobra novica tako za cene črnega zlata, kot tudi za podjetja, ki so tako ali drugače povezana z dejavnostmi pridobivanja, transportiranja in hranjenja nafte. Čeprav imajo delnice podjetij iz sektorja Energija samo 7,3-odstotni delež v evropskem delniškem indeksu, je bila odločitev OPEC-a dobro sprejeta s strani vlagateljev, pozitivno razpoloženje pa je dvignilo tudi cene delnic podjetij iz drugih sektorjev. Drugi dejavnik so zagotovo skrbi vlagateljev glede situacije v evropskem bančnem sistemu, ki so se v zadnjem času povečale. Eden izmed razlogov so zagotovo težave, s katerimi se srečuje nemška banka Deutsche Bank. Čeprav so delnice banke pod močnim pritiskom že več mesecev, je delniške trge negativno presenetila novica, da je ameriško ministrstvo za pravosodje banki naložilo 14 milijard ameriških dolarjev kazni zaradi prodaje v času pred začetkom svetovne finančne krize spornih finančnih instrumentov, vezanih na hipotekarna posojila. Dodatni pritisk pa je povzročila novica, da so se nekateri večje stranke Deutsche Bank odločile znižati izpostavljenost do le-te.

 

Kakšna bo situacija na evropskih delniških trgih do konca leta težko točno napovemo, je pa jasno, da dolgčas vlagateljem ne bo.

 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: www.dnevnik.si, 5. 10. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič