Pon 15 Dec 2014

Evropski bančni sistem pred velikimi izzivi

Evropski bančni sistem pred velikimi izzivi

NAPOVEDI DOBIČKOV 25 NAJVEČJIH EVROPSKIH BANK SO SE LETOS ZNIŽALE V POVPREČJU ŽE ZA 18 ODSTOTKOV

Povprečne ocene analitikov za prihodnje leto kažejo, da naj bi 49 bank, vključenih v indeks Stoxx 600, ustvarilo leta 2015 skupaj 114,5 milijarde evrov dobička. Nižanje napovedi stopenj rasti BDP v Evropi za prihodnje leto, vnovična rast slabih posojil ter pritisk na obrestne marže pa so dejavniki, ki bi lahko napovedi v prihodnje revidirali navzdol. Politične turbulence v Grčiji še dodajajo pritiske na gospodarstvo v območju evra, kjer je bila pričakovana rast za leto 2015 že zmanjšana za petino in je zdaj ocenjena na 1,2 odstotka.

Povprečno gibanje evropskih bank v prvi polovici letošnjega leta je bilo podobno širšemu indeksu delnic Stoxx 600, večja negotovost pa se je pojavila maja ob naznanitvi, da je portugalska banka Banco Espirito Santo v resnejših finančnih težavah, ter zaradi bojazni, kaj bodo pokazali stresni testi bank oktobrra.

Z vidika kazalnikov poslovanja kotirajo velike evropske banke v povprečju na 10,6-kratniku pričakovanih dobičkov za prihodnje leto, kar je više kot ob koncu lanskega leta, ko so kotirale na 9,2-kratniku. Rast kazalnika se je spremenila zaradi rasti cen in upada pričakovanih dobičkov. Na Bloomberg indeksu BI Europe Banks Top Peers, ki ga sestavlja 25 največjih evropskih bank (z enakimi utežmi), so se napovedi dobičkov letos znižale v povprečju že za 18 odstotkov, negativne spremembe pa so bile še najbolj opazne pri Deutsche Bank, Barclays in Erste banki.

Bilančna vsota Evropske centralne banke (ECB) se je od junija 2012 skrčila za več kot bilijon evrov, pri čemer je bilo glavni vir zmanjšanja 700 milijard veliko poplačilo bank iz dolgoročnega programa refinanciranja (LTRO). Napovedane nove stimulacije ECB predvidevajo vrnitev bilančne vsote na ravni z začetka leta 2012, cilj pa je dvigniti likvidnost bank in sprostiti posojilni krč, ki smo mu priča že več let. S tem bi se oživila gospodarska rast v Evropi, ki je že dlje časa podpovprečna.

Uresničevanje tega načrta ogrožajo predvsem padajoče cene nafte, kar dodatno povečuje nevarnost deflacije, morebitno zaostrovanje razmer v Grčiji in ne nazadnje tudi nesoglasja znotraj ECB, kjer predvsem Nemčija precej nasprotuje predlaganemu programu. Zadnji odgovor predsednika ECB Maria Draghija na nasprotovanje Nemčije je sicer bil, da je program kvantitativnega sproščanja, ki vključuje tudi nakupe državnih obveznic, povsem legitimen in v okviru mandata ECB.

Glede na vse navedeno lahko sklenemo, da sta poslovanje bank in prihodnost evropskega močno odvisna od uspešnosti ukrepov Evropske centralne banke, ki pa se v preteklih letih ni dobro izkazala. Dosedanji ukrepi so bili premalo odločni ter so prihajali prepozno in samo upamo lahko, da bo tokrat drugače.

Graf: Bančni indeks (povprečna vrednost delnic evropskih bank)

Vir: Triglav Skladi

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 15. 12. 2014, rubrika: Svetovni trgi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt