Sob 11 Jul 2015

Evropske delnice v ospredju

Tečaji na večjih svetovnih borzah so bili v zadnjih treh mesecih pod velikimi pritiski zaradi dogajanj okrog Grčije in zaradi velikih nihanj kitajskih delnic. V tem obdobju so se najslabše izkazale evropske borze, ki so še vedno do desetino nižje od najvišjih aprilskih vrednosti. Podobno so se gibali tudi tečaji na ljubljanski borzi, čeprav pri naši borzi tiči razlog predvsem v neprodaji Telekoma Slovenije. Nasprotno je ameriški indeks S&P 500 v omenjenem obdobju izgubil le okrog dva odstotka vrednosti, japonski indeks Nikkei 225 pa se ni bistveno spremenil.

Napredek pri pogajanjih med Grčijo in trojko je v zadnjih trgovalnih dneh pospešil rast predvsem evropskih borz. Tako je nemški indeks DAX 30 v četrtek in petek pridobil skoraj 5 odstotkov vrednosti. Še boljše se je godilo italijanskemu indeksu FTSEMIB, ki je od torkovega lokalnega dna pridobil kar 8 odstotkov. Le nekoliko manjše rasti sta dosegla španski indeks IBEX in francoski indeks CAC 30. Kljub tej vzpodbudni nekajdnevni rasti tečajev, bi dokončna rešitev grškega vprašanja še dodatno pognala evropske tečaje. Analitiki od Barclaysa, JPMorgana do Bank of Americe so mnenja, da bi se lahko evropske borze do konca leta dvignile do 15 odstotkov. Glavni razlog za to je, da bi se ob rešitvi grške krize sprostilo veliko prostih finančnih sredstev, ki jih imajo evropski skladi. Ti imajo zaradi trenutne situacije v portfeljih največje denarne pozicije v zadnjih 6 letih. Seveda ob vsem tem ne gre pozabiti, da ECB še vedno izvaja kvantitativno sproščanje v višini 60 mrd eur mesečno. Še več, seznam obveznic, ki so primerne za nakup, je bil z julijem še razširjen.

Normalizacija razmer je bila v petek opazna tudi pri evropskih obveznicah. Spreadi med nemškim 10 -letnim Bundom in perifernimi obveznicami so se zmanjšali na okrog 120 bazičnih točk, medtem ko so še sredi tedna vztrajali na 170 točkah. Trenutno se donosnost španskih in italijanskih 10 - letnih državnih obveznic giblje okrog 2 odstotkov.

Ugoden razplet dogodkov bi v naslednjih mesecih prinesel višje nivoje, tako pri evropskih delnicah kot obveznicah. Volatilnost bi se zmanjšala, korelacija med posameznimi finančnimi instrumenti pa povečala.

Radivoj Pregelj

Upravljavec premoženja

Triglav Skladi d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo