Pet 16 Feb 2018

Evropske delnice letos bolj privlačne od ameriških

Veliki dobički in nova davčna reforma so razlog za optimizem ameriških podjetij in porabnikov, kljub temu pa ima letos večji potencial rasti stara celina

 

Svetovno gospodarstvo še vedno kaže znamenja sinhronega okrevanja, pri številnih državah pa še vedno spremljamo pozitivne revizije ocen prihodnjih rasti. Kljub prejšnji nadpovprečni rasti, nadpovprečnemu času trajanja pozitivnega razpoloženja na borznem parketu in dokaj visokim vrednotenjem menimo, da je večja naklonjenost delnicam v primerjavi z obveznicami smiselna. Predvidevamo, da bomo tudi v letu 2018 v širitveni fazi ekonomskega cikla. Zgodovina nas uči, da so bile v preteklosti v tej fazi delnice najdonosnejši naložbeni razred tako v ZDA kot tudi na evrskem območju.

Optimizem podjetij in porabnikov podpira nadaljnjo rast

Sektorsko gledano, so bili v takšnih razmerah nadpovprečno donosni tako imenovani ciklični sektorji (potrošne dobrine, informacijska tehnologija, industrija ...). Številni makroekonomski kazalniki so šele dobro pospešili (npr. industrijska proizvodnja, zasedenost proizvodnih zmogljivosti ...), ankete razpoloženja kažejo na izrazit optimizem med porabniki in podjetji, zato z dovolj veliko gotovostjo predvidevamo, da svetovno gospodarsko okrevanje še ni reklo zadnje besede. Nekaj kazalnikov, denimo razmere na trgu dela, ki so že močno izboljšane, sicer nakazuje, da utegnemo biti v poznejši fazi rasti. Kljub vsemu delnice še vedno ponujajo nadpovprečno večji tekoči dohodek (v obliki dividend in dobičkov) kot obveznice.

Zaradi visokih vrednotenj bosta za ohranitev nadpovprečne privlačnosti delniškega naložbenega razreda vse bolj pomembna dinamika in obseg rasti prihodnjih dobičkov na delnico podjetij. Pričakovanja ostajajo visoka in so se v zadnjem mesecu še zvišala, v ZDA dodatno zaradi sprejetja nove davčne zakonodaje, ki večini podjetij prinaša nižjo efektivno davčno stopnjo na dobiček.

 

Naftna podjetja s predvideno nadpovprečno rastjo dobičkov

Pričakovana rast dobičkov podjetij za leto 2018 znaša več kot 10 odstotkov, pozitivno rast je pričakovati prav v vseh sektorjih. Nadpovprečno rast dobičkov bodo predvidoma dosegla naftna podjetja, kjer je dobiček v prejšnjih letih tudi največ upadel, zdaj pa so se razmere ustalile. Potencial rasti dobičkov potrjuje tudi trenutna uspešnost podjetij, saj ta dosegajo nekoliko nižje profitne marže kot v preteklosti, s čimer obstaja vrzel, ki jo podjetja lahko zapolnijo.

 

Obrestne mere bodo še nizke

Nekoliko manj prostora za rast vidimo v ZDA, kjer so profitne marže precej visoke, so pa možna presenečenja zaradi manjšega davčnega bremena. Zanimivost delnic povečujejo tudi visoke dividende in odkupi lastnih delnic, ki se utegnejo v ZDA še okrepiti zaradi spodbud davčne reforme. V zadnjih nekaj letih so tako rekoč vse najpomembnejše monetarne oblasti z ekspanzivno monetarno politiko močno vplivale tako na gospodarsko aktivnost kot tudi na ravnotežje na kapitalskih trgih. Postopno se takšna politika res poslavlja, kljub vsemu pa bodo obrestne mere še nekaj časa nizke in kot take spodbudno delovale na gospodarstvo.

 

Evropa privlačna, Japonska manj

Na razvitih trgih največ možnosti vidimo v evropski regiji, ki je naredila svojevrsten preskok v okrevanju. Dolgotrajna skromna gospodarska aktivnost je v letu 2017 presegla dva odstotka v EU in na evrskem območju, povečana dinamika pa se je razmahnila po vseh državah članicah EU (celo Grčija je na medletni ravni dosegla pozitivno gospodarsko rast). Evropsko regijo sicer zaznamujejo povprečna vrednotenja (nižja od ZDA, a višja od ostalih regij), relativno privlačnost regije pa bo po našem mnenju ohranjal tudi močan evro, ker bodo zaradi valutnega vpliva nekatere tuje naložbe manj donosne.

Na papirju ima najpočasnejšo gospodarsko dinamiko Japonska, ki pa kljub temu kaže rastoči pozitiven trend. Japonska je sicer uvrščena med regije z relativno slabšimi pričakovanji, ki pa še vedno ponujajo privlačno naložbeno priložnost.

 

Upoštevajte tveganja in se izogibajte paničnim odzivom

Na koncu kaže opozoriti tudi na tveganja, še posebej zato, ker smo v fazi okrepljenega optimizma. Menimo, da lahko vlagatelji v letu 2018 pričakujejo večjo nihajnost na kapitalskih trgih, saj se bo izrazito mirno leto 2017 težko ponovilo. Nestanovitnost je značilnost tveganih naložb, zato se izogibajmo paničnim odzivom na večje nihaje cen naložb. Na to lastnost finančnih naložb nas opominja tudi dogajanje na finančnih trgih od konca letošnjega januarja. Menimo, da gre le za tehnični popravek zaradi dalj časa trajajočega pozitivnega trenda. K negotovosti bodo pripomogli tudi politični dogodki. Nejasnosti je še veliko v povezavi z brexitom, marčevske volitve v Italiji nam lahko prinesejo zmagovalca brez večinske podpore, koalicija separatističnih strank v Kataloniji pa je tudi še neznanka z vidika politične agende in udejanjanja izidov zadnjega referenduma. Čeprav utegnejo biti politični razpleti manj ugodni, usodnih vplivov na kapitalske trge ne pričakujemo.

 

Razviti trgi imajo daleč največji delež tržne kapitalizacije delnic v svetovnem merilu, kar okoli 85 odstotkov. Sestavljeni so večinoma iz delnic podjetij, ki imajo sedež na kapitalskih trgih severne Amerike (skoraj 60 odstotkov), Evrope (24 odstotkov) in Japonske (15 odstotkov). Največja podjetja prihajajo iz informacijske tehnologije (Apple, Microsoft, Google, Facebook), financ (Berkshire Hathaway, JP Morgan) in zdravstva (Johnson & Johnson). Regija se zaradi svoje velikosti, varnosti in stabilnosti dolgoročnih donosov uvršča med osnovne naložbene izbire vlagateljev v delniške naložbe.

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi

Objavljeno v Investicijski vodnik 16. februar 2018, Finance, stran 10

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več