Tor 3 Apr 2007

Evropska centralna banka po pričakovanjih

Gospodarska rast naj bi tako letos znašala 2,3 odstotka (prejšnja ocena: 2,2 odstotka), stopnja inflacije naj bi se, zahvaljujoč nižjim cenam energentov, znižala na 1,8 odstotka (prejšnja napoved: 1,9 odstotka). To je manj od ciljne ravni inflacije pri dveh odstotkih, kar bi se zgodilo prvič po letu 1999.

Kakšno pot bo ubrala monetarna politika držav območja evra v prihodnje? Nekateri visoki bančni uslužbenci namigujejo na prenehanje cikla monetarnega zategovanja, drugi so mnenja, da so inflacijski pritiski še vedno prisotni in se bo posledično zviševanje ključne obrestne mere nadaljevalo. Zadnje potrjujejo denimo ogromna likvidnost, rekordna rast količine denarja v obtoku v minulem mesecu (denarni agregat M3 je zrasel za 9,8 odstotka in dosegel 16-letni vrh) ter visoka zasedenost proizvodnih kapacitet. Večina investitorjev dejansko verjame, da bo ECB do polletja še enkrat zvišala obrestno mero za 25 osnovnih točk, pri čemer ostaja odprta pot za zviševanje tudi v drugi polovici leta v primeru nadaljnjih dobrih makroekonomskih pokazateljev.

V ZDA so se pojavile govorice o možnosti recesije konec letošnjega leta. Zanetil jih je nekdanji prvi mož Zveznih rezerv (FED) Alan Greenspan. Po njegovem mnenju je sedanja kontinuirana šestletna gospodarska rast ZDA predolga, kar lahko privede do neravnovesij. Normalni poslovni cikli naj namreč ne bi trajali deset let, to je globalni fenomen. Greenspanov naslednik, sedanji predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke, v nasprotju s tem napoveduje od 2,5- do 3-odstotno rast letos oziroma od 2,75- do 3-odstotno rast v letu 2008. Dejstvo je, da so bile objave različnih ekonomskih kazalcev v zadnjih tednih mešane. Kar nekaj jih je bilo slabših od pričakovanj trga, to se je seveda odrazilo na kapitalskih trgih.

Ob precejšnji korekciji in turbulenci na delniških trgih v minulem tednu, ko je svetovni delniški indeks MSCI World Index v petih dneh upadel za 6,1 odstotka, so bili dolžniški kapitalski trgi odeti v zeleno barvo. Kreditni pribitki so narasli, saj so investitorji zahtevali večjo kompenzacijo za sprejemanje kreditnega tveganja. Poleg varnega pristana v obveznicah ob delniški korekciji je k rasti dolžniških papirjev v mesecu februarju prispevala predvsem negotovost glede iranskega jedrskega programa in glede upočasnjevanja gospodarskega zagona ameriškega gospodarstva. Ameriški zakladni papirji so v minulih štirih tednih zrasli za 1,2 odstotka, obveznice držav območja evra za odstotek, podjetniške evrske obveznice ("investment grade") pa za 0,72 odstotka.

Simona Kovačič, upravljavec investicijskih skladov

Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt